− podawanie określeń typu „staropolski”, „sarmacki” przy braku dokumentów potwierdzających tradycyjne metody wytwarzania i stosowaniu w procesie produkcji dodatków i przetworzonych surowców (np. substancji zagęszczających, serwatki w proszku);
− brak podania w nazwie wyrobu informacji dotyczących zastosowanych procesów technologicznych (np. parzenia).
Nieprawidłowości dotyczące znakowania wynikają z nieznajomości przepisów, nieprawidłowej ich interpretacji lub niedostosowania opakowań do nowych (obowiązujących od dnia 13 grudnia 2014 r.) wymagań rozporządzenia nr 1169/2011. Przyczyną może być również celowe działanie producentów, którzy świadomie wprowadzają w błąd konsumenta poprzez zamieszczanie na opakowaniu nieprawdziwych informacji.
W odniesieniu do świeżych owoców i warzyw odnotowano wzrost udziału partii zakwestionowanych w zakresie znakowania o 3,4 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z IV kw. 2014 r.). Zmniejszył się natomiast odsetek partii z nieprawidłowościami w zakresie wymagań jakościowych o 1,3 p.p. Kontrolowane partie najczęściej kwestionowano w związku z brakiem informacji o kraju pochodzenia lub podaniem błędnej informacji w tym zakresie. Stwierdzane nieprawidłowości dotyczyły także umieszczania niepełnych informacji o produkcie w dokumentacji towarzyszącej lub jej całkowitego braku.
-
Sankcje
W związku ze stwierdzonymi w trakcie kontroli nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy JHARS:
− 99 decyzji nakazujących poddanie produktów określonym zabiegom (w tym prawidłowego oznakowania, ponownego przerobu, przeklasyfikowania),
− 18 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę niemal 29 tys. zł,
− 15 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych,