Wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHAR-S w I kwartale 2015 r.

W I kwartale 2015 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej m.in.: serów (podpuszczkowych, pleśniowych, kozich, owczych, topionych), serków smakowych (homogenizowanych, do smarowania itp.), mlecznych napojów fermentowanych, tłuszczów mlecznych, musztardy, chrzanu, majonezów i sosów majonezowych, napojów spirytusowych (w tym przede wszystkim wódki i likierów), owoców cytrusowych, kiwi, winogron, grejpfrutów, awokado, ananasów, mango oraz papryki i sałaty. Ponadto w zakresie znakowania kontrolą objęto analogi przetworów mlecznych. Kontrolę jakości handlowej musztardy przeprowadzono po raz pierwszy.

Wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHAR-S w I kwartale 2015 r.

Wyniki kontroli

Jakość handlowa poszczególnych grup artykułów rolno-spożywczych kształtuje się następująco:
 
1. W zakresie cech organoleptycznych odnotowano spadek udziału zakwestionowanych partii w przypadku przetworów mlecznych o 2,5 p.p. (w porównaniu do wyników kontroli z II kw. 2014 r.). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły głównie niewłaściwego smaku i barwy.
 
W przypadku chrzanu, musztardy, majonezów i sosów majonezowych nie stwierdzono nieprawidłowości w przedmiotowym zakresie.
 
2. Mniejszy udział liczby partii o niezgodnych z deklaracją parametrach fizykochemicznych stwierdzono w przypadku:
  • majonezów i sosów majonezowych o 3,9 p.p. (w stosunku o wyników kontroli z I kw. 2012 r.)
  • przetworów mlecznych o 1,7 p.p. (w stosunku o wyników kontroli z II kw. 2014 r.).
Wzrósł natomiast odsetek zakwestionowanych partii napojów spirytusowych o 3,9 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z III kw. 2013 r.).
 
W I kw. 2015 r. po raz pierwszy uwzględniono w kontroli oznaczenie parametrów fizykochemicznych chrzanu (poprzednia kontrola obejmowała wyłącznie znakowanie) i musztard (produkt nie był wcześniej kontrolowany).
 
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
  • niezgodnej z deklaracją producenta (tj. zawyżonej i zaniżonej) zawartości tłuszczu oraz obecności mleka krowiego w produkcie kozim – w przypadku przetworów mlecznych,
  • obecności niedeklarowanej substancji konserwującej, zaniżenia kwasowości – w przypadku chrzanu,
  • zaniżenia zawartości soli oraz obecności zanieczyszczeń mineralnych – w przypadku musztardy,
  • niezgodnej z deklaracją producenta (tj. zawyżonej i zaniżonej) zawartości tłuszczu, soli, żółtka jaja, substancji konserwujących– w przypadku majonezów i sosów majonezowych,
  • zaniżenia zawartości alkoholu etylowego w stosunku do deklaracji – w przypadku napojów spirytusowych.
Wystąpienie nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych oraz parametrów fizykochemicznych wynika z błędów popełnionych podczas procesu produkcyjnego (np. nieprzestrzegania receptur, stosowania surowców o niewłaściwej jakości). Obecność niezadeklarowanych surowców jest świadomym fałszowaniem wyrobów gotowych, poprzez ukrywanie przez producenta rzeczywistego składu produktu.
 
Z powyższego wynika, że nie wszyscy producenci dokładają należytej staranności, aby uzyskać produkty o oczekiwanej przez konsumentów jakości.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: