| Autor: redakcja1

I wiesz, co jesz - miód (cz.3 z 3)

Zgodnie z zapowiedzią w trzeciej części miodowych opowieści, chcielibyśmy przedstawić zastosowanie miodu w kosmetyce. Przyjrzymy się także niektórym przepisom kulinarnym, w których wykorzystuje się miód oraz miodom pitnym.

I wiesz, co jesz - miód (cz.3 z 3)


Miód od kuchni
 
Miód z powodzeniem wykorzystuje się w lecznictwie i kosmetyce, jednak mimo wszystko najczęściej można go spotkać w... kuchni. Jak już wspominaliśmy miód jest bardzo kaloryczny, a wartość odżywcza 1 kg miodu wynosi 3200-3300 kcal, czyli to tyle samo co 3 kg mięsa lub 5 kg ryb. Niemniej jednak miód bardzo szybko się wchłania i jest dobrze przyswajalny.
 
Warto też pamiętać, że w miarę możliwości możemy stosować miód zamiast cukru w ciastach i pieczywie. Wystarczy, że:
  • w przepisie zamiast połowy wymaganej ilości cukru dodamy miód
  • zmniejszy się ilość dodawanych płynów o 1/4 objętości dodanego miodu
  • na każde 25 dag miodu dołoży się 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • o niemal 20 st. C zmniejszona zostanie temperatura by się nie przypaliło
  • naczynia, w których odmierzany jest miód pokryje się wcześniej olejem, wtedy znacznie łatwiej będzie je opróżnić.
Poniżej kilka prostych i ciekawych przepisów z miodem w jednej z głównych ról:
 
Miodowe kakao
 
Składniki:
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka wanilii
  • mleko
Wykonanie: Miód, kakao i wodę wymieszać w rondelku. Zagotować powstałą mieszankę i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia i dodać łyżeczkę wanilii. Przygotowaną mieszankę dodawać do gorącego mleka.
 
Miód do kanapek
 
Składniki:
  • 30 dag masła
  • 15 dag miodu
  • suszone owoce
  • orzechy
  • cynamon
Wykonanie: Miód i masło dokładnie utrzeć ze sobą. Dodać drobno rozkruszone suszone owoce, cynamon i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe do spożycia po przygotowaniu. Świetnie nadaje się do smarowania pieczywa.
 
Ciastka owsiane
 
Składniki:
  • 5 łyżek miodu
  • 1/4 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. wody
  • 4 szkl. płatków owsianych
  • 1 szkl. bakali (rodzinki, sezam, rozdrobnione orzechy, wiórki kokosowe)
Wykonanie: Zmiksować miód, olej i wodę. Dodać płatki owsiane i bakalie. Na nasmarowanej tłuszczem blasze formować małe porcje ciasta. Piec około 25 minut w temperaturze 200 st. C.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: