Miód od kuchni
Miód z powodzeniem wykorzystuje się w lecznictwie i kosmetyce, jednak mimo wszystko najczęściej można go spotkać w...
kuchni. Jak już wspominaliśmy miód jest bardzo kaloryczny, a wartość odżywcza 1 kg miodu wynosi 3200-3300 kcal, czyli to tyle samo co 3 kg mięsa lub 5 kg ryb. Niemniej jednak miód bardzo szybko się wchłania i jest dobrze przyswajalny.
Warto też pamiętać, że w miarę możliwości możemy stosować
miód zamiast cukru w ciastach i pieczywie. Wystarczy, że:
-
w przepisie zamiast połowy wymaganej ilości cukru dodamy miód
-
zmniejszy się ilość dodawanych płynów o 1/4 objętości dodanego miodu
-
na każde 25 dag miodu dołoży się 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
o niemal 20 st. C zmniejszona zostanie temperatura by się nie przypaliło
-
naczynia, w których odmierzany jest miód pokryje się wcześniej olejem, wtedy znacznie łatwiej będzie je opróżnić.
Poniżej kilka prostych i ciekawych przepisów z miodem w jednej z głównych ról:
Miodowe kakao
Składniki:
-
3 łyżki miodu
-
3 łyżki kakao
-
100 ml wody
-
1 łyżeczka wanilii
-
mleko
Wykonanie: Miód, kakao i wodę wymieszać w rondelku. Zagotować powstałą mieszankę i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia i dodać łyżeczkę wanilii. Przygotowaną mieszankę dodawać do gorącego mleka.
Miód do kanapek
Składniki:
-
30 dag masła
-
15 dag miodu
-
suszone owoce
-
orzechy
-
cynamon
Wykonanie: Miód i masło dokładnie utrzeć ze sobą. Dodać drobno rozkruszone suszone owoce, cynamon i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe do spożycia po przygotowaniu. Świetnie nadaje się do smarowania pieczywa.
Ciastka owsiane
Składniki:
-
5 łyżek miodu
-
1/4 szkl. oleju
-
3/4 szkl. wody
-
4 szkl. płatków owsianych
-
1 szkl. bakali (rodzinki, sezam, rozdrobnione orzechy, wiórki kokosowe)
Wykonanie: Zmiksować miód, olej i wodę. Dodać płatki owsiane i bakalie. Na nasmarowanej tłuszczem blasze formować małe porcje ciasta. Piec około 25 minut w temperaturze 200 st. C.
Czytaj dalej na następnej stronie...