| Autor: redakcja1

I wiesz, co jesz - miód (cz.3 z 3)

Zgodnie z zapowiedzią w trzeciej części miodowych opowieści, chcielibyśmy przedstawić zastosowanie miodu w kosmetyce. Przyjrzymy się także niektórym przepisom kulinarnym, w których wykorzystuje się miód oraz miodom pitnym.

I wiesz, co jesz - miód (cz.3 z 3)

Miód pitny czwórniak
 
Składniki:
  • 2 kg miodu
  • 1,5 kg cukru
  • 35 g kwasku cytrynowego
  • drożdże winiarskie Tokaj, Sherry lub Portwein
  • pożywka dla drożdży
Wykonanie: Na 4 dni przed planowaną produkcją miodu należy przygotować matkę drożdżową. Następnie z 1 kg miodu i 1 kg cukru sporządzić 7 l brzeczki, a zatem miód rozpuścić w 5 l wody i gotować przez 30 min. w międzyczasie zbierać powstałą pianę, dodać cukier i zagotować. Do otrzymanego płynu dodać wodę do uzyskania 7 litrów brzeczki i pozostawić do wystygnięcia. Dodać kwasek cytrynowy i pożywkę, przelać do gąsiora, dołożyć drożdże i zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. Odstawić na tydzień w pomieszczeniu, którego temperatura wynosi 20-22 st. C.
 
Po upłynięciu tygodnia dodaje się 3 l brzeczki przygotowanej z 1 kg miodu oraz 0,5 kg cukru i z pozostałej pożywki. Odstawia się na 3-5 tygodni, a więc gdy nastaw zacznie się klarować. Wtedy należy ściągnąć go znad osadu by się dofermentował. Niniejszy proces trzeba powtórzyć po 1-2 miesiącach. Po upływie około pół roku, gdy osad przestanie się wytrącać miód można rozlać do butelek.
 
Miód maliniak
 
Składniki:
  • sok malinowy
  • miód płynny
Wykonanie: Do beczułki należy wlać sok malinowy i płynny miód w proporcjach 1:1. jak już miód się rozpuści w soku to należy przelać ciecz do nowej dębowej baryłki, obwiązać otwór płótnem i pozostawić do fermentacji. Następnie po opadnięciu osadu przecedzić płyn przez gazę i zlać go do suchej baryłki do 2/3 wysokości naczynia i pozostawić na blisko 6 miesięcy.
 
Miód wiśniak można uzyskać stosując sok wiśniowy zamiast malinowego.
 
Wino miodowe
 
Składniki:
  • 4 kg miodu
  • 1 kg cukru
  • 1 kg wiśni
  • 50 g suszonego czarnego bzu
  • 15 g kwasku cytrynowego
  • 3 g pożywki dla drożdży
  • 1 paczka drożdży winiarskich Porto lub Sherry
  • 4 l wody
Wykonanie: Do wyparzonej, czystej butelki o objętości 1/8 lub 1/4 litra wsypać drożdże i zalać je ostudzoną i przegotowaną wodą. Butelkę należy zatkać płótnem i pozostawić w pokojowej temperaturze przez dobę. Następnie wsypać do butelki łyżeczkę cukru wraz z odrobiną pożywki dla drożdży, wymieszać i ponownie odstawić. Po 2-3 dniach w butelce pojawią się bąbelki powietrza a na powierzchni zbierze się piana, czyli drożdże są już gotowe do użycia.
 
W związku z tym, należy przelać całą zawartość do litrowej butelki. Następnie 5 łyżek miodu, szczyptę kwasku cytrynowego i pożywki trzeba zagotować z 0,5 l wody i pozostawić do wystygnięcia. Przestudzoną ciecz dodać do drożdży i odstawić w ciepłe miejsce na dobę.
 
Następnego dnia rozpuścić cukier w pozostałej wodzie, dodać do letniego już roztworu miód, kwasek cytrynowy wraz z pożywką i przelać tą mieszankę do gąsiora. Wiśnie pozbawić pestek, zmiażdżyć je w woreczku lnianym i wycisnąć z nich sok, który należy wlać do gąsiora. Dodać również owoce bzu i fermentujące drożdże. Zamknąć gąsior korkiem z rurką fermentacyjną, odstawić w ciepłe miejsce około 25 st. C. i pozostawić na 6-8 tygodni. Po tym czasie trzeba ściągnąć wino znad osadu za pomocą gumowego wężyka, klarować w gąsiorze jeszcze przez okres 2-3 miesięcy, po czym rozlać do butelek.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: