| Autor: redakcja1

I wiesz, co jesz - miód (cz.3 z 3)

Zgodnie z zapowiedzią w trzeciej części miodowych opowieści, chcielibyśmy przedstawić zastosowanie miodu w kosmetyce. Przyjrzymy się także niektórym przepisom kulinarnym, w których wykorzystuje się miód oraz miodom pitnym.

I wiesz, co jesz - miód (cz.3 z 3)

 
Kąpiel miodowo-sosnowa
 
Składniki:
  • kilkanaście młodych pędów sosny
  • 200 g miodu
Wykonanie: Młode pędy sosny zalać 2-3 litrami wody i gotować je przez 10 minut pod przykryciem. Następnie odczekać 15 minut aż troszkę przestygnie, przecedzić i przygotowany napar wlać do wanny wypełnionej wodą o temperaturze 37 st. C w 1/2 jej objętości. Dodać miód. Czas tak przygotowanej kąpieli to 10-20 minut. Kąpiel działa pobudzająco na krążenie, odprężająco, a także zmniejsza bóle reumatyczne.
 
Odżywczy i wygładzający krem do rąk
 
Składniki:
  • torebka herbaciana rumianku
  • 2 łyżki miodu
  • 20 g gliceryny
Wykonanie: Rumianek zaparzyć w jednej szklance wrzątku i pozostawić do przestygnięcia. Następnie należy w ciepłym naparze rozpuścić miód, dodać glicerynę i dobrze wymieszać. Krem można od razu stosować. Przyniesie on ukojenie podrażnionym dłoniom i nada im miękkość oraz wygładzi je.
 
Spierzchnięte usta

 
Wykonanie: Niewielką ilość miodu nałożyć na spierzchnięte usta. W ten sposób powstanie warstwa ochronna, która skutecznie zabezpiecza przed drobnoustrojami, a także przyspiesza gojenie się małych ranek. Nadmiar miodu można oczywiście... zlizać. Po takiej kuracji usta będą miękkie i dobrze odżywione.

Mydło miodowe
 
Składniki:
  • 1 kg mydła
  • 100 g miodu
  • wonny olejek
Wykonanie: Mydło rozdrobnić i włożyć je do emaliowanego garnka. Zalać je szklanką wody i pozostawić do całkowitego rozmoczenia. Następnie dodać miód, dobrze wymieszać i podgrzać do zagotowania. Do przygotowanej w ten sposób masy trzeba dodać kilka kropel wonnego olejku, dobrze wszystko wymieszać i rozlać do form. Pozostawić do stężenia. Zamiast wody można użyć różnego rodzaju naparów. Mydło sprawi, że skóra będzie miękka i delikatna.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: