Miodowe wino
Składniki:
-
3 kg miodu
-
1 kg cukru
-
10 dag czarnych porzeczek
-
10 dag owoców czarnego bzu
-
10 dag rodzynek
-
30 g kwasku cytrynowego
-
5 g chmielu
-
5 g pożywki dla drożdży
-
1 g suszonego korzenia kozłka lekarskiego
-
8 l wody
-
torebka drożdży winnych Malaga lub Tokaj
Wykonanie: Do butelki o pojemności 1/8-1/4 l należy wsypać drożdże i zalać je ostudzoną, przegotowaną wodą. Butelkę zatkać płótnem i zostawić w pokojowej temperaturze na dobę. Następnego dnia dodać łyżeczkę cukru wraz ze szczyptą pożywki dla drożdży, wymieszać i zostawić na 2-3 dni w ciepłym miejscu.
Po tym czasie drożdże są gotowe do użycia. W związku z tym, w glinianym garnku zaparzyć ziołowe przyprawy 0,5 l wrzątkiem. Trzymać pod przykryciem do wystygnięcia. Następnie odlać napar, przepłukać zioła litrem wrzątku i zlać wszystko do gąsiora.
Miód wraz z cukrem umieścić w garnku o pojemności przynajmniej 10 l. Zalać to 6,5 l wody i gotować to na małym ogniu bez przykrycia przez godzinę. W międzyczasie zbierać z wierzchu szumowiny. Po ostudzeniu do temperatury około 25 st. C przelać do gąsiora, dodać jagody, kwasek cytrynowy, rodzynki, a także pożywkę. Powstałą mieszankę dobrze wymieszać i dodać do niej fermentujące drożdże i odstawić na tydzień w miejscu, gdzie temperatura pomieszczenia wynosi 25 st. C. Po tym czasie trzeba gąsiora zamknąć korkiem z rurka fermentacyjną. Następnie należy ściągnąć wino znad osadu za pomocą gumowego wężyka, klarować w gąsiorze jeszcze przez okres 2-3 miesięcy, po czym rozlać do butelek.
Piwo miodowe
Składniki:
-
1 kg miodu
-
50 dag cukru
-
3 dag chmielu
-
2 dag drożdży
-
1 dag kwasku cytrynowego
-
10 l wody
Wykonanie: W 8 litrach wody należy rozpuścić miód i cukier, dodać do tego kwasek cytrynowy i pozostawić do wystygnięcia. W międzyczasie chmiel umieścić w glinianym garnku i zalać to litrem wrzątku. Parzyć pod przykryciem przez godzinę. Następnie napar przecedzić i wlać do miodowego roztworu. Drożdże rozpuścić w szklance otrzymanej mieszanki i dodać do reszty. Odstawić na 3-5 dni do fermentacji. Po tym czasie zlać płyn znad osadu do butelek i trzymać w chłodzie przez 1-2 dni.
Likier jagodowo-miodowy
Składniki:
-
750 g miodu
-
100 g czarnych jagód
-
0,5 l spirytusu
-
3-5 goździków
-
pół laski cynamonu
Wykonanie: Opłukane jagody wrzucić do słoja wraz z cynamonem oraz goździkami, zalać to spirytusem i szczelnie zamknąć. Odstawić na 2-3 tygodnie, przy czym od czasu do czasu potrząsnąć słojem. Następnie należy zlać powstały płyn i przecedzić go przez płótno. W międzyczasie w szklance wody trzeba rozpuścić miód, do którego dodaje się jeszcze litr wody. Gotować do momentu uzyskania 3-4 szklanek objętości. Otrzymany wcześniej przyprawiony spirytus dodać do uzyskanego wywaru, ostudzić, przecedzić i rozlać do butelek. Pamiętając by je dobrze zakorkować.
Tym samym doszliśmy do końca miodowych opowieści, co nie oznacza, że przestajemy się interesować tematyką pszczół i miodu. Jak tylko natrafimy na jakieś ciekawe materiały, postaramy się nimi podzielić na łamach Portalu Gospodarz.pl
W następnym tekście z cyklu "I wiesz, co jesz" przyjrzymy się innemu, słodkiemu produktowi, który szczególnie chętnie spożywamy w zimowe dni. Materiał nadesłała do nas jedna z czytelniczek, więcej szczegółów już niebawem.
W tym miejscu zapraszam także do zapoznania się z poprzednimi dwoma częściami informacji o miodzie:
I wiesz, co jesz - miód (cz.1 z 3)
I wiesz, co jesz - miód (cz.2 z 3)