| Autor: redakcja1

I wiesz, co jesz - miód (cz.3 z 3)

Zgodnie z zapowiedzią w trzeciej części miodowych opowieści, chcielibyśmy przedstawić zastosowanie miodu w kosmetyce. Przyjrzymy się także niektórym przepisom kulinarnym, w których wykorzystuje się miód oraz miodom pitnym.

I wiesz, co jesz - miód (cz.3 z 3)

 
Miodowe wino
 
Składniki:
  • 3 kg miodu
  • 1 kg cukru
  • 10 dag czarnych porzeczek
  • 10 dag owoców czarnego bzu
  • 10 dag rodzynek
  • 30 g kwasku cytrynowego
  • 5 g chmielu
  • 5 g pożywki dla drożdży
  • 1 g suszonego korzenia kozłka lekarskiego
  • 8 l wody
  • torebka drożdży winnych Malaga lub Tokaj
Wykonanie: Do butelki o pojemności 1/8-1/4 l należy wsypać drożdże i zalać je ostudzoną, przegotowaną wodą. Butelkę zatkać płótnem i zostawić w pokojowej temperaturze na dobę. Następnego dnia dodać łyżeczkę cukru wraz ze szczyptą pożywki dla drożdży, wymieszać i zostawić na 2-3 dni w ciepłym miejscu.
 
Po tym czasie drożdże są gotowe do użycia. W związku z tym, w glinianym garnku zaparzyć ziołowe przyprawy 0,5 l wrzątkiem. Trzymać pod przykryciem do wystygnięcia. Następnie odlać napar, przepłukać zioła litrem wrzątku i zlać wszystko do gąsiora.
 
Miód wraz z cukrem umieścić w garnku o pojemności przynajmniej 10 l. Zalać to 6,5 l wody i gotować to na małym ogniu bez przykrycia przez godzinę. W międzyczasie zbierać z wierzchu szumowiny. Po ostudzeniu do temperatury około 25 st. C przelać do gąsiora, dodać jagody, kwasek cytrynowy, rodzynki, a także pożywkę. Powstałą mieszankę dobrze wymieszać i dodać do niej fermentujące drożdże i odstawić na tydzień w miejscu, gdzie temperatura pomieszczenia wynosi 25 st. C. Po tym czasie trzeba gąsiora zamknąć korkiem z rurka fermentacyjną. Następnie należy ściągnąć wino znad osadu za pomocą gumowego wężyka, klarować w gąsiorze jeszcze przez okres 2-3 miesięcy, po czym rozlać do butelek.
 
Piwo miodowe
 
Składniki:
  • 1 kg miodu
  • 50 dag cukru
  • 3 dag chmielu
  • 2 dag drożdży
  • 1 dag kwasku cytrynowego
  • 10 l wody
Wykonanie: W 8 litrach wody należy rozpuścić miód i cukier, dodać do tego kwasek cytrynowy i pozostawić do wystygnięcia. W międzyczasie chmiel umieścić w glinianym garnku i zalać to litrem wrzątku. Parzyć pod przykryciem przez godzinę. Następnie napar przecedzić i wlać do miodowego roztworu. Drożdże rozpuścić w szklance otrzymanej mieszanki i dodać do reszty. Odstawić na 3-5 dni do fermentacji. Po tym czasie zlać płyn znad osadu do butelek i trzymać w chłodzie przez 1-2 dni.
 
Likier jagodowo-miodowy
 
Składniki:
  • 750 g miodu
  • 100 g czarnych jagód
  • 0,5 l spirytusu
  • 3-5 goździków
  • pół laski cynamonu
Wykonanie: Opłukane jagody wrzucić do słoja wraz z cynamonem oraz goździkami, zalać to spirytusem i szczelnie zamknąć. Odstawić na 2-3 tygodnie, przy czym od czasu do czasu potrząsnąć słojem. Następnie należy zlać powstały płyn i przecedzić go przez płótno. W międzyczasie w szklance wody trzeba rozpuścić miód, do którego dodaje się jeszcze litr wody. Gotować do momentu uzyskania 3-4 szklanek objętości. Otrzymany wcześniej przyprawiony spirytus dodać do uzyskanego wywaru, ostudzić, przecedzić i rozlać do butelek. Pamiętając by je dobrze zakorkować.

Tym samym doszliśmy do końca miodowych opowieści, co nie oznacza, że przestajemy się interesować tematyką pszczół i miodu.  Jak tylko natrafimy na jakieś ciekawe materiały, postaramy się nimi podzielić na łamach Portalu Gospodarz.pl

W następnym tekście z cyklu "I wiesz, co jesz" przyjrzymy się innemu, słodkiemu produktowi, który szczególnie chętnie spożywamy w zimowe dni. Materiał nadesłała do nas jedna z czytelniczek, więcej szczegółów już niebawem.

W tym miejscu zapraszam także do zapoznania się z poprzednimi dwoma częściami informacji o miodzie:

I wiesz, co jesz - miód (cz.1 z 3)

I wiesz, co jesz - miód (cz.2 z 3)
 


Tagi:
źródło: