Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Wozy paszowe do załadunku
2014-04-04 -
ŚWIETLIKI OBOROWE KOMINOWE
2011-11-22 -
Owijarka bel SIPMA OS 7510 KLARA
2013-06-19 -
Siatka węzłowa REMSZ
2020-03-17 -
Żuraw do drewna SV80/GL53
2015-03-26
Xylella fastidiosa. Australia aktualizuje przepisy fitosanitarne
Służba fitosanitarna Australii zaktualizowała importowe przepisy fitosanitarne pod kątem organizmu szkodliwego Xylella fastidiosa oraz powiązanych gatunków z rodzaju Xylella. Zmienione zostały wymagania importowe dla określonych roślin przeznaczonych do sadzenia, pochodzących z państw lub regionów, gdzie Xylella spp. występuje.

Xylella fastidiosa
Xylella fastidiosa to patogen przenoszony przez owady z grupy skoczków, powodujący u roślin występowanie zmian histopatologicznych (gumozę) w obrębie ksylemu. Choroba Pierce’a, powodowana przez Xylella fastidiosa, została wykryta na winorośli (Vitis vinifera) na Tajwanie w 2002 roku. Zainfekowane rośliny zamierały w ciągu 1 do 5 lat od wystąpienia pierwszych symptomów (plamy martwicy na liściach). Próbki pobrane z zainfekowanego materiału przetestowano pod kątem obecności patogenu za pomocą testu ELISA i reakcji PCR.
Choroba dotychczas nie jest skutecznie zwalczana, czego powodem jest między innymi nieefektywne eliminowanie jej z innych roślin żywicielskich, rosnących w pobliżu winnic, do których należą: migdałowiec, brzoskwinia, śliwa, morela, cytrus, kawowiec, oliwka, dąb, wiąz, miłorząb i słonecznik.
Pierwsze doniesienia o występowaniu Xylella fastidiosa na terenie UE miało miejsce na jesieni 2013 roku. Bakteria została wykryta na drzewach oliwki europejskiej (Olea europea) na obszarze 8000 hektarów oraz na rosnących w pobliżu migdałowcach (Nerium oleander).
Na podstawie dotychczasowych badań, przeprowadzonych przez ekspertów Panelu ds. Zdrowia Roślin nasuwa się spostrzeżenie, że stosunkowo największe ryzyko wynika z przewożenia roślin sadowniczych w celach handlowych. Eksperci rozpatrywali także inne możliwości przenoszenia infekcji, jednak owady, będące wektorami Xylella fastidiosa pokonują niewielkie odległości (maksymalnie około 100 metrów), a ryzyko przedostawania się bakterii poprzez import owoców, drewna, kwiatów ciętych, czy liści ozdobnych, wydaje się być znikome.
