| Autor: redakcja6

„Wino w proszku” na polskich półkach sklepowych

W Polsce dostępne jest „wino w proszku”, które pochodzi ze Szwecji, sprzedawane jest pod włoską nazwą Frascati oraz etykietą sugerującą, że wytwarzane jest w Irlandii.

„Wino w proszku” na polskich półkach sklepowych
Podrobienie znakomitego gatunku wina pochądzego z miasteczka Frascati niedaleko Rzymu wywołało falę niezadowolenia i oburzenia ze strony jego producentów, którzy jednocześnie zapowiedzieli walkę o swój produkt na forum Unii Europejskiej.
 
Podrobiony produkt wytwarzany jest w formie mikroskopijnych granulek i umieszczony w torebkach. Na opakowaniach „wina” znajduje się instrukcja obsługi, zgodnie z którą, aby otrzymać rzekomo włoskie wino, opatrzone nawet „certyfikatem” jakości, należy dodać tylko wodę. Proszku wystarcza na 21 litrów wody (wina). Producernt nie zaleca dodawania cukru.
 
Według prezesa konsorcjum producentów wina z regionów Frascati, produkt w proszku sprzedawany jest na pewno w Polsce i Wielkiej Brytanii, ale być może jeszcze w innych krajach UE.

Chciałoby się powiedzieć, czego to ludzie nie wymyślą. Teraz czas na piwo?


Tagi:
źródło: