Ceny mięsa w UE i na rynku światowym (V 2014)

Według Komisji Europejskiej, w maju bieżącego roku, spadły ceny wieprzowiny i wołowiny w krajach Unii Europejskiej, a wzrosło notowania drobiu w relacji rocznej – podała FAMMU/FAPA.

Ceny mięsa w UE i na rynku światowym (V 2014)
W piątym miesiącu bieżącego roku największą dynamikę spadku cen w krajach Unii Europejskiej wykazywała wołowina. W relacji rocznej jej notowania uległy obniżeniu o 3,1%, natomiast wobec kwietnia 2014 roku spadły o 1,4%. W tym czasie cena wołowiny kształtowała się na poziomie 3660 euro/tonę. Dla porównania, na rynku światowym wyniosła ona 3115 euro/tonę, co oznacza, że zwiększyła się w ujęciu rocznym o 1,9%, a wobec notowań sprzed miesiąca – o 1,3%. W omawianym okresie cena tego gatunku mięsa w państwach członkowskich pozostawała na poziomie o 17% wyższym od ceny tego gatunku mięsa.
 
W przypadku wieprzowiny również odnotowano spadki cen w stosunku do maja 2013 roku, przy czym nie były one już tak znaczące, bo wyniosły tylko 0,9%. Porównując poziom cen miesiąc do kwietnia tego roku, średnia cena była o 1,5% wyższa niż w kwietniu 2014 roku. Z kolei na rynku światowym przeciętne notowania oscylowały na poziomie 1763 euro/tonę, czyli o 25,6% wyższym niż przed rokiem i o 7,3% niższym niż miesiąc wcześniej.

W maju bieżącego roku wzrost unijnych cen w relacji rocznej zaobserwowano natomiast w obrębie mięsa drobiowego. Ich średnia była o 14% wyższa wobec przeciętnej ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym, gdzie wyniosła 1747 euro/tonę. W porównaniu do maja 2013 roku w Unii cena ta wzrosła o 1,2%, natomiast wobec kwietnia 2014 roku wzrosła o 2,3%. Na globalnym rynku drób podrożał o 4,5% r/r, natomiast w relacji miesięcznej – o 1,4%.


Tagi:
źródło: