Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Ceny mięsa w UE i na rynku światowym (V 2014)

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Według Komisji Europejskiej, w maju bieżącego roku, spadły ceny wieprzowiny i wołowiny w...

Według Komisji Europejskiej, w maju bieżącego roku, spadły ceny wieprzowiny i wołowiny w krajach Unii Europejskiej, a wzrosło notowania drobiu w relacji rocznej – podała FAMMU/FAPA.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






W piątym miesiącu bieżącego roku największą dynamikę spadku cen w krajach Unii Europejskiej wykazywała wołowina. W relacji rocznej jej notowania uległy obniżeniu o 3,1%, natomiast wobec kwietnia 2014 roku spadły o 1,4%. W tym czasie cena wołowiny kształtowała się na poziomie 3660 euro/tonę. Dla porównania, na rynku światowym wyniosła ona 3115 euro/tonę, co oznacza, że zwiększyła się w ujęciu rocznym o 1,9%, a wobec notowań sprzed miesiąca – o 1,3%. W omawianym okresie cena tego gatunku mięsa w państwach członkowskich pozostawała na poziomie o 17% wyższym od ceny tego gatunku mięsa.
 
W przypadku wieprzowiny również odnotowano spadki cen w stosunku do maja 2013 roku, przy czym nie były one już tak znaczące, bo wyniosły tylko 0,9%. Porównując poziom cen miesiąc do kwietnia tego roku, średnia cena była o 1,5% wyższa niż w kwietniu 2014 roku. Z kolei na rynku światowym przeciętne notowania oscylowały na poziomie 1763 euro/tonę, czyli o 25,6% wyższym niż przed rokiem i o 7,3% niższym niż miesiąc wcześniej.

W maju bieżącego roku wzrost unijnych cen w relacji rocznej zaobserwowano natomiast w obrębie mięsa drobiowego. Ich średnia była o 14% wyższa wobec przeciętnej ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym, gdzie wyniosła 1747 euro/tonę. W porównaniu do maja 2013 roku w Unii cena ta wzrosła o 1,2%, natomiast wobec kwietnia 2014 roku wzrosła o 2,3%. Na globalnym rynku drób podrożał o 4,5% r/r, natomiast w relacji miesięcznej – o 1,4%.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód

    Przeobrażenia gospodarcze i polityczne powodują zmiany w każdej branży. Sektor mięsa w UE jest tego idealnym przykładem – stopniowo, ale nieustannie zmniejsza się produkcja w „starej UE”...
  • Produkcja i handel drobiem
  • Produkcja i handel drobiem

    Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, w lutym 2018 r. wyprodukowały 194 tys. t mięsa drobiowego, a więc to mniej o 10% niż przed miesiącem i o 1% niż...
  • Powrót gęsiny na polskie stoły
  • Powrót gęsiny na polskie stoły

    Ogólnopolską kampanię promującą gęsinę pod hasłem "Na świętego Marcina najlepsza gęsina" na rynku polskim wszczął region kujawsko-pomorski, któremu firmują Instytut Zootechniki w...
  • Ceny żywności na święta będą rekordowe
  • Ceny żywności na święta będą rekordowe

    W grudniu ceny żywności w Polsce będą o 4,5 proc. wyższe niż przed rokiem. Tempo wzrostu cen tych produktów będzie zatem najszybsze od 2011 r., kiedy to w grudniu ceny żywności były o 4,7...
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat

    27 listopada br. w Brukseli podczas spotkania Komitetu Odwoławczego osiągnięto porozumienie odnośnie przedłużenia zezwolenia glifosatu w Unii Europejskiej na 5 lat.




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl