Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w marcu 2025 r. indeks cen produktów mięsnych FAO wyniósł średnio 118 pkt, co oznacza wzrost o 1 pkt w porównaniu ze skorygowanym wynikiem za luty oraz o 3,1 pkt w stosunku do tego samego okresu roku poprzedniego.
Głównym czynnikiem wzrostu indeksu były wyższe ceny wieprzowiny, zwłaszcza w Unii Europejskiej. Miało to związek z odzyskaniem przez Niemcy statusu kraju wolnego od pryszczycy, co doprowadziło do zniesienia zakazów importu przez kluczowych partnerów handlowych, takich jak Zjednoczone Królestwo. Zwiększenie się popytu również przyczynił się do stabilizacji rynku, a umocnienie się euro wobec dolara amerykańskiego dodatkowo wspierało tendencję zwyżkową.
Ceny mięsa owczego również wzrosły, co było efektem silnego popytu globalnego związanego ze zbliżającymi się świętami wielkanocnymi. Utrzymała się również zwyżkowa tendencja w cenach mięsa wołowego, spowodowana utrzymującym się silnym popytem międzynarodowym.
Z kolei ceny mięsa drobiowego pozostawały na ogół stabilne. Równowaga między globalną podażą a popytem utrzymała się, mimo wyzwań wynikających z licznych ognisk grypy ptaków w niektórych krajach będących czołowymi producentami.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
pixabay.com