Kraje Unii Europejskiej największym partnerem Polski w handlu rolno-spożywczym

Niezmiennie od wielu lat państwa Unii Europejskiej były w pierwszym półroczu roku 2015 r. największym partnerem Polski w handlu rolno-spożywczym. Wartość wyeksportowanych produktów rolnych osiągnęła 8,984 mld EUR. Tym samym wartość wywiezionych produktów rolno-spożywczych zwiększyła się o 9% - podaje FAMMU/FAPA.

Kraje Unii Europejskiej największym partnerem Polski w handlu rolno-spożywczym

Eksport żywności z Polski

W ujęciu wartościowym na wszystkie rynki unijne trafiały w największej ilości polskie produkty roślinne – warte 3,457 mld EUR z 48% udziałem w wartości całkowitego eksportu rolno-spożywczego do państw UE z 73% udziałem w łącznym polskim wywozie produktów roślinnych oraz 31% udziałem w całkowitym polskiej wysyłce produktów rolno-spożywczych, oraz te pochodzenia zwierzęcego – 3,542 mld EUR – 40% udział w całkowitym eksporcie do państw Unii z 86% udziałem w łącznym polskim eksporcie produktów zwierzęcych i 32% w polskim wywozie w ogóle.
 
W polskiej dostawie do państw unijnych w ujęciu wartościowym najważniejszymi produktami w okresie od stycznia do końca czerwca br. były produkty roślinne przetworzone warte 2,672 mld EUR. Spośród produktów z działu roślinnego dominującymi pozycjami w wysyłce były wyroby cukiernicze –1040,7 mln EUR z 12% udziałem w łącznym eksporcie do  państw UE, przetwory z owoców –433,2 mln EUR z 5%, oleje i tłuszcze roślinne – 270,8 mln EUR oraz przetwory warzywne – ponad 263 mln EUR i makuchy, komponenty paszowe i pasze – 247,1 mln EUR - po 3%.
 
Poza tym w pierwszym półroczu 2015 roku polski eksport zbóż do państw unijnych zmalał do wartości 250,7 mln EUR, więcej za to zapłacono za wysłane w tym kierunku świeże, polskie warzywa – ponad 233 mln EUR. W przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego głównymi produktami w ujęciu wartościowym były produkty przetworzone – 2,647 mld EUR, w tym mięso czerwone i podroby – 915,5 mln EUR, co oznacza 15% wzrost w odniesieniu do pierwszego półrocza rok wcześniej z 10% udziałem w całkowitym eksporcie oraz mięso drobiowe i jego podroby – 660 mln EUR z 7% udziałem, a także pozostałe przetwory mięsne - 418 mln EUR oraz mleko, śmietana i lody z 332,5 mln EUR. Podobnie jak w latach poprzednich ważną pozycją w pierwszej połowie były w wywozie polskie wyroby tytoniowe –1050,5 mln EUR, tj. zwyżka o 30%.


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: