Znakowanie ryb i produktów rybnych

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przypomina, że produkty rybołówstwa i akwakultury oferowane do sprzedaży konsumentowi w handlu detalicznym, lokalach gastronomicznych i stołówkach, muszą być odpowiednio oznakowane.

Znakowanie ryb i produktów rybnych
W celu prawidłowego oznakowania ryb i produktów rybnych, istotne jest zapewnienie identyfikowalności surowca rybnego. Wymagania dot. identyfikowalności zostały określone w następujących aktach prawnych:
  • Art. 58 rozporządzenia Rady (WE) nr 1224/2009 z dnia 20 listopada 2009 r. ustanawiającego wspólnotowy system kontroli w celu zapewnienia przestrzegania przepisów wspólnej polityki rybołówstwa, zmieniającego rozporządzenia (WE) nr 847/96, (WE) nr 2371/2002, (WE) nr 811/2004, (WE) nr 768/2005, (WE) nr 2115/2005, (WE) nr 2166/2005, (WE) nr 388/2006, (WE) nr 509/2007, (WE) nr 676/2007, (WE) nr 1098/2007, (WE) nr 1300/2008, (WE) nr 1342/2008 i uchylającego rozporządzenia (EWG) nr 2847/93, (WE) nr 1627/94 oraz (WE) nr 1966/2006 (Dz. U. L 343 z 22.12.2009, s. 1);
  • Art. 66 – 68 Rozporządzenia Wykonawczego Komicji (UE) nr 404/2011 z dnia 8 kwietnia 2011 r. ustanawiającego szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 1224/2009 ustanawiającego wspólnotowy system kontroli w celu zapewnienia przestrzegania przepisów wspólnej polityki rybołówstwa (Dz. U. L 112, 30.4.2011, s. 1).
W celu ułatwienia stosowania przepisów w zakresie znakowania ryb, Komisja Europejska opracowała „Miniprzewodnik po nowych unijnych oznakowaniach konsumenckich dla produktów rybołówstwa i akwakultury” dostępny w polskiej wersji językowej.
 
Konsumenci stwierdzający nieprawidłowość w oznakowaniu ryb i produktów rybnych, mogą złożyć stosowną skargę do Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.


Tagi:
źródło: