Zarządzanie Badaniami Sektora Produkcji Żywności - druga tura projektu

W lutym 2013 roku rozpoczęła się w Gdańsku druga tura Projektu „Zarządzanie Badaniami Sektora Produkcji Żywności”. Projekt ten organizowany jest przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, a patronat honorowy nad nim objęło Ministerstwo Gospodarki.

Zarządzanie Badaniami Sektora Produkcji Żywności - druga tura projektu
Zaproszeni goście przez cztery dni przedstawiali uczestnikom najlepsze praktyki współpracy na linii nauka- praktyka oraz dzielili się własnymi doświadczeniami w tym zakresie. Odmienność przedstawianych realiów transferu wiedzy do praktyki oraz współpracy przynoszącej wymierne efekty dla obu stron wywołały żywiołową dyskusję w odniesieniu do warunków polskich. Warto jednak dodać, że przyczyniły się do zaktywizowania uczestników, czego wymiernym efektem powinny być wydane już wkrótce, tzw. brify projektów badawczych, do przygotowania których obligują warunki uczestnictwa w szkoleniu. Przygotowywane projekt oceniane będą na zasadach konkursowych, co tym bardziej mobilizuje zespoły badawcze powołane w trakcie pierwszego spotkania szkoleniowego do twórczego działania. Oceniana będzie nie tylko ich strona metodyczna (uczestnicy zostali zapoznani z takimi zagadnieniami jak: proces inicjowania projektu, analiza rynku – badania potrzeb biznesowych, proces doboru partnerów procesu projektowania i budowania projektu, przygotowania studiu wykonalności, zarządzania zakresem projektu, zarządzania czasem i kontrolą jakości), ale także merytoryczna (przygotowanie do wdrożenia wyników badań przy współpracy z polskim sektorem produkcji żywności).

Dodatkowym walorem Projektu jest zaktywizowanie kobiet- naukowców. Zgodnie z założeniami projektu wśród 210 uczestników znajdzie się 90 kobiet, wśród nich trzy reprezentantki UP w Poznaniu tj. dr Olga Stefko, dr inż. Elżbieta Goryńska- Goldmann oraz dr inż. Magdalena Kozera.






Tagi:
źródło: