Szkoły, Uczelnie Wyższe i Jednostki Badawcze

  • 2022-08-09

    Akademia Produkcji Prosiąt

    Doskonalenie zawodowe przez całe życie wydaje się być dziś jedynym kierunkiem dla osób, które chcą rozwijać swoją karierę zawodową i iść naprzód. Sukces produkcji prosiąt, to kombinacja wielu elementów, od genetyki i żywienia, poprzez profilaktykę aż po organizację produkcji, w których wiedza jest elementem spajającym i warunkującym sukces ekonomiczny. Kurs w „Akademii...

  • 2021-04-19

    SGGW wprowadza nowy system identyfikacji wizualnej

    Zmienione godło, nowa paleta barw, autorskie czcionki, grafika nawiązująca do charakteru uczelni, nowe strony internetowe – to tylko część elementów Systemu Identyfikacji Wizualnej SGGW, który uczelnia zaprezentuje w najbliższy wtorek. W tym terminie ruszają także Wirtualne Dni Otwarte dla kandydatów na studia.

  • 2021-02-12

    Kongres wodny "Prognozowanie powodzi, zmiany klimatu, ochrona wód"

    W najbliższy poniedziałek rozpocznie się największy w Europie kongres wodny. Organizatorami są Polska Akademia Nauk (PAN), Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) oraz Instytut Geofizyki PAN. Kongres odbywa się pod auspicjami Międzynarodowego Stowarzyszenia Inżynierii i Badań Wodno-Środowiskowych (The International Association for Hydro-Environment Engineering and Research).

  • 2020-05-12

    SGGW i PAN testują respirator z urządzeniem do jednoczesnej wentylacji dwóch pacjentów

    W Katedrze Chorób Dużych Zwierząt z Kliniką Instytutu Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie przeprowadzane są badania dotyczace bezpieczeństwa stoswania aparatu Ventil, opracowanego w Instytucie Biocybernetyki i Inżynierii Biomedycznej im. M. Nałęcza PAN przez zespół prof. M. Darowskiego. Jest to urządzenie, ktore umożliwia niezależną wentylację obu płuc pacjenta...

  • 2020-04-17

    Innowacyjna maska z roślin chroniąca przed wirusami

    Naukowcy z Instytutu Biologii Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie opracowali filtr powietrza wykorzystujący mieszaninę kilku roślin, który skutecznie ochrania przed zarażeniem wirusami i może być wykorzystany jako osobista maseczka ochronna.

  • 2019-11-14

    Nanocząstki w walce z nowotworami

    Naukowcy z SGGW czynnie uczestniczą w walce z nowotworami. To walka z chorobami zwierząt. Jednak być może już wkrótce pojawi się możliwość prowadzenia prób klinicznych na ludziach. Praca, którą wykonują naukowcy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, jest ogromną szansą dla chorych.

  • 2019-09-10

    "Legionella pneumophila" pod okiem naukowców z SGGW

    Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wspólnie z naukowcami z University of Texas Southwestern Medical Center z Dallas w USA, odkryli ciekawy mechanizm biochemiczny działania jednego z białek efektorowych bakterii Legionella pneumophila. O odkryciu przeczytać można w prestiżowym czasopiśmie Science. Czy odkrycie naukowców przyczyni się do stworzenia leku na...

  • 2019-08-13

    Innowacyjny miód suszony z SGGW

    Naukowcy z SGGW wyprodukowali miód suszony, który zawiera aż 80% miodu naturalnego. Ten dostępny na rynku zawiera go zaledwie 50%, reszta to maltodekstryna – dodatek o niezbyt pochlebnej opinii ze względu na wysoki indeks glikemiczny. W ulepszonym produkcie została ona zastąpiona nutriozą – nośnikiem o właściwościach prebiotycznych, wspomagającym układ pokarmowy. Ulepszona...

  • 2019-07-05

    Tajemnicze białko, SGGW i światowy rozgłos

    Międzynarodowy zespół badawczy, do którego należą naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, dokonał odkrycia, o którym usłyszał świat. Stało się to za sprawą publikacji wyników w prestiżowym dla biologów czasopiśmie „Cell”. Naukowcy odnaleźli i przebadali tajemnicze białko, które okazało się być niezwykle ważne dla większości organizmów...

  • 2019-06-19

    Co nas gryzie nad Wisłą?

    Dr Daria Sikorska z Wydziału Budownictwa i Inżynierii Środowiska wraz z zespołem badaczy m.in z Samodzielnego Zakładu Entomologii Stosowanej WOBIAK oraz WBIŚ i współpracowników z Wielkiej Brytanii prowadzi badania nad wylęgiem komarów w nadwiślańskich łęgach w Warszawie. Próbują dowiedzieć się, co tak naprawdę nas gryzie – a raczej kłuje.

  • 2019-05-09

    Apetyczny aromat raka

    Grillowanie jest bardzo popularnym sposobem przyrządzania posiłków. Od początku maja do końca września Polacy poświęcają na tę czynność około 100 godzin, nie zawsze zdając sobie sprawę, że ta przyjemna forma spędzania czasu może mieć negatywny wpływ na ich zdrowie. Nie chodzi tu tylko o potencjalną szkodliwość grillowanych potraw, lecz także o opary, które wdychają...

  • 2019-03-01

    Wata cukrowa o obniżonej zawartości cukru

    Delikatne, lekkie, lepkie i słodkie nitki waty cukrowej to smakołyk, za którym przepadają nie tylko dzieci. Niestety, radość towarzysząca jedzeniu dość szybko przechodzi w poczucie winy spowodowane spożyciem dużej liczby kalorii, w dodatku pochodzących z samego cukru, odpowiedzialnego m.in. za tycie i próchnicę. Studentki z Wydziału Nauk o Żywności SGGW wpadły na pomysł...

  • 2019-01-19

    Smutny poniedziałek a dieta

    Trzeci poniedziałek stycznia to podobno najbardziej depresyjny dzień w roku. Smutek jest związany m.in. z niedotrzymaniem noworocznych postanowień. Jeśli jednak dotyczyły one przejścia na dietę, należy się cieszyć. Z badań przeprowadzonych przez naukowców z SGGW wynika bowiem, że zaczerpnięte z internetu jadłospisy mogą być szkodliwe dla zdrowia oraz powodować objawy...




Szkoły, Uczelnie Wyższe i Jednostki Badawcze