Szkoły, Uczelnie Wyższe i Jednostki Badawcze

  • 2018-10-10

    Kapusta i buraki przeciw rakowi żołądka

    Prozdrowotne właściwości soku z kiszonej kapusty i buraczanego zakwasu znane są od wieków. W medycynie ludowej produkty te stosowane były m.in. do łagodzenia dolegliwości związanych z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi czy problemami z trawieniem. Warto przygotowywać je zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy szczególnie należy dbać o odporność organizmu.

  • 2018-09-06

    Minikiwi z SGGW na sklepowych półkach

    Rok 2018 to dobry czas dla owoców minikiwi. Odmiana wyhodowana w sadach doświadczalnych SGGW i uprawiana przede wszystkim w okolicach Grójca coraz śmielej wkracza na sklepowe półki, nie tylko lokalnych sklepów ze zdrową żywnością, lecz także popularnych supermarketów. Naukowcy z Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu poszukują dla minikiwi także innych...

  • 2018-06-20

    Grill gorszy niż smog?

    Aż 99% procent kancerogennych węglowodorów aromatycznych (WWA) trafia do naszego organizmu wraz z żywnością. Pozostały 1% to zanieczyszczenia z wody i powietrza. Żywność na europejskim rynku od lat monitorowana jest pod względem zawartości najbardziej toksycznych WWA.

  • 2018-06-13

    Czy grozi nam plaga żmij?

    W Polsce występują cztery rodzime gatunki węży: gniewosz plamisty (Coronella austriaca), wąż Eskulapa (Zamenis longissimus), zaskroniec zwyczajny (Natrix natrix) i żmija zygzakowata (Vipera berus). Tylko ten ostatni jest jadowity i może wyrządzić krzywdę człowiekowi.

  • 2018-05-30

    Terapia w ogrodzie

    Terapia ogrodnicza, czyli hortiterapia doskonale wpisuje się w nurt powrotów do natury i ogrodu. To profesjonalnie prowadzone zajęcia łączące prace ogrodnicze z procedurą terapeutyczną. Innymi słowy: pacjent z określonym problemem (natury fizycznej lub psychicznej) dostaje do wykonania w ogrodzie specjalnie dobrane zadania, które mają mu pomóc poradzić sobie z dysfunkcją i...

  • 2018-05-03

    Od lipca rusza nabór na stypendia pomostowe

    To już XVII edycja Programu Stypendiów Pomostowych dla studentów I roku. Zdolni i ambitni maturzyści, pochodzący z małych miejscowości i niezamożnych rodzin, którzy w roku akademickim 2018/2019 rozpoczną studia dzienne na I roku, mogą uzyskać stypendia w wysokości 500 zł miesięcznie. Będą one wypłacane przez 10 miesięcy. Program jest realizowany przy udziale Krajowego...

  • 2018-04-28

    Kolejne środki na program dla szkół

    Na realizację programu dla szkół w roku szkolnym 2018/2019 Polska otrzyma kwotę 25 378 920 euro, tj. ok. 106 mln zł.

  • 2018-04-27

    Sukces z natury: Podwodny świat krewetek

    Warszawskie Dni Akwarystyki to największa w Polsce wystawa akwarystyczna. Co roku przyciąga zarówno amatorów, jak i profesjonalistów z kraju oraz Europy. Program dwudniowej imprezy jest napięty i skierowany do szerokiego grona odbiorców. Za organizacją tego przedsięwzięcia stoi jeden człowiek – Rafał Maciaszek, doktorant na Wydziale Nauk o Zwierzętach w SGGW.

  • 2018-04-23

    Kolejny Las Erasmusa rośnie w Celestynowie

    Kilkudziesięciu studentów z Kurdystanu, Grecji, Hiszpanii, Indii, Rosji, Turcji i Polski wspólnie z leśnikami posadzili „Las Erasmusa”. Tym razem wspólne sadzenie odbyło się w Nadleśnictwie Celestynów (RDLP w Warszawie).

  • 2018-04-20

    Hakowanie mikrobów

    Bioinformatycy z SGGW niczym hakerzy rozpracowują metody działania mikroorganizmów chorobotwórczych. Za pomocą specjalnie skonstruowanych algorytmów odkrywają m.in., w jaki sposób bakterie i grzyby ukrywają się przed układem odpornościowym żywiciela. Być może już wkrótce uda się opracować sposoby unieszkodliwiania najgroźniejszych śmiercionośnych patogenów, z którymi...

  • 2018-04-17

    Kontrolowane wypalanie wrzosu

    Okres wczesnej wiosny to pora zwiększonego zagrożenia pożarowego i występowania pożarów, którym szczególnie służy martwa i przesuszona pokrywa gleby (przede wszystkim trawiasta) przed ruszeniem wegetacji.

  • 2018-04-04

    Je się uszami

    Atrakcyjność produktów spożywczych zależy od wielu czynników takich jak wygląd, aromat i smak. Z badań prowadzonych na Wydziale Nauk o Żywności SGGW przez dr hab. Agatę Marzec, prof. SGGW wynika, że w ocenie żywności dużą rolę odgrywają także wrażenia słuchowe. Co więcej, akustyczne parametry żywności są wysoko skorelowane z jakością konkretnego produktu, zwłaszcza...