Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Automat paszowy TR 27 – dla tuczników
2013-08-19 -
Sonda pomiarowa DIGIMAG
2013-02-13 -
Mulczery boczne ORSI Primatist Hardox
2015-03-12 -
PŁUGI - ZAGONOWE - TUR UNIA
2016-04-28
MRiRW na Targach Grüne Woche 2015
W dniach 16-25 stycznia 2015 r. w Berlinie odbywają się 80. Międzynarodowe Targi Zielony Tydzień, jedne z największych w świecie konsumenckich targów przemysłu spożywczego, rolnictwa i ogrodnictwa.

17 stycznia br. radca generalny Z. Krzyżanowska wzięła również udział w 7 Berlińskim Szczycie Ministrów Rolnictwa, który odbył się od hasłem „Rosnący popyt na żywność, energię i surowce: możliwości dla rolnictwa, wyzwania dla bezpieczeństwa żywnościowego?”.
W tegorocznej edycji targów „Zielony Tydzień” oprócz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wzięły również instytucje i regiony z Polski, wśród których znalazły się województwa: dolnośląskie, kujawsko-pomorskie, lubuskie, łódzkie, małopolskie, śląskie, warmińsko-mazurskie, wielkopolskie i zachodniopomorskie.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaprezentowało własne stoisko informacyjno-promocyjne, na którym udzielane były informacje dotyczące rolnictwa i gospodarki żywnościowej w Polsce oraz programów żywności wysokiej jakości. Motywem przewodnim wystąpienia było hasło "Polska schmeckt!", czyli "Polska smakuje!”, a odwiedzający stoisko ministerstwa mieli okazję spróbować polskich produktów spożywczych, jak również zapoznać się z broszurami dotyczącymi polskiej żywości i rolnictwa. Na stoisku obecni byli przedstawiciele firm, których produkty zostały wyróżnione znakiem Poznaj Dobrą Żywność oraz producenci żywności tradycyjnej, ekologicznej i regionalnej. Na stoisku resortu w dniach 16-19 stycznia 2015 r. odbyły się również pokazy kulinarne i degustacje polskich produktów spożywczych i potraw z tych produktów.
17 stycznia br. w ramach projektu "Bałtycki Szlak Kulinarny’’ na stoisku Łotwy odbyła się degustacja polskiego chleba, wieprzowiny i piwa. Polskie produkty prezentowane były obok produktów pozostałych państw bałtyckich biorących udział w projekcie.
