Kategorie
Zobacz również tu
-
Ocena użytkowości bydła
2025-05-02
Poznaj produkty
-
AGREGAT UPRAWOWO SIEWNY TYP-AUS1 Agro-Lift
2020-05-21 -
Rivakka - silos paszowy
2015-04-03 -
Nawóz Actipol EDTA Cu-15
2014-01-07 -
Ładowarka kołowa GIANT V6004T TELE
2015-04-22 -
Owijarka bel Z552 - stacjonarna - METAL FACH
2016-05-09
Produkcja wieprzowiny w UE w 2014 r. sięgnęła 22,7 mln ton
W dniu 9 marca 2015 roku Komisja Europejska opublikowała nową „Krótkoterminową prognozę produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”.

Produkcja wieprzowiny w UE
W 2014 r. produkcja wieprzowiny w UE zaczęła odbudowywać się w odniesieniu do niskiego poziomu z 2013 r., zwiększając się w obrębie roku o 1,5% do 22,7 mln ton. Większej produkcji sprzyjały mniejsze koszty pasz oraz wzrost produktywności. Jak podaje FAMMU/FAPA z grona państw „starej” UE-15, wyższy poziom wytwarzania odnotowano w Holandii o 5,3%, Hiszpanii o 3,7%, Portugalii o 4,1%, Wielkiej Brytanii o 3,5%, a niższy w Niemczech o 0,8% i we Włoszech o 2%, a we Francji i Danii stabilny.
W Polsce produkcja wzrosła o 9%, pomimo wystąpienia afrykańskiego pomoru świń (ASF) na początku 2014 r. Zwyżki zanotowano także na Węgrzech i w Rumunii o 10%, co w sumie wpłynęło na zwiększenie produkcji netto w krajach „nowej” UE-13 o 5,4% do 3,5 mln ton. Unijna populacja trzody chlewnej malała sukcesywnie od 2006 r. Wyniki spisu pogłowia z grudnia 2014 r. wskazują jednak na zwyżkę liczebności stada ogółem w UE w stosunku do 2013 r. o 1,2%.
Unijne pogłowie loch hodowlanych zwiększyło się o 0,4%, przede wszystkim za sprawą wzrostów w Hiszpanii o 4,7% i Holandii o 1%, podczas gdy w Polsce pozostało niezmienne. Najbardziej dynamicznie wzrosła liczba prosiąt w UE o 2,4%, głównie w Hiszpanii o 12%, Portugalii o 7%, Holandii o 4% i Danii o 3%.
Czytaj dalej na następnej stronie...
