| Autor: redakcja1

Produkcja wieprzowiny w UE w 2014 r. sięgnęła 22,7 mln ton

W dniu 9 marca 2015 roku Komisja Europejska opublikowała nową „Krótkoterminową prognozę produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”.

Produkcja wieprzowiny w UE w 2014 r. sięgnęła 22,7 mln ton

Odbudowa unijnej produkcji trzody chlewnej

Pomimo aktualnie niskich cen mięsa wieprzowego, wyższe pogłowie trzody chlewnej i zwiększona produktywność loch za sprawą wprowadzenia przepisów z zakresu dobrostanu, powinny wpłynąć na dalszą odbudowę unijnej produkcji w następnych dwóch latach do 23 mln ton. Z uwagi na rosyjskie embargo na import unijnej wieprzowiny wprowadzony w lutym 2014 r., wywóz tego gatunku mięsa wraz ze smalcem, ale bez podrobów z UE w ubiegłym roku zmalał o 13% do 1,9 mln ton, pomimo starań o zdobycie alternatywnych rynków zbytu.

 

Ze względu na wprowadzone obostrzenia, w 2014 r. Rosja miała tylko 3% udział w unijnym wywozie wieprzowiny w stosunku do 33% w 2013 r. Wysokie zapotrzebowanie krajów azjatyckich, szczególnie Japonii wynoszące 345 tys. ton, Korei Płd. - 199 tys. ton, Hongkongu - 125 tys. ton oraz Filipin - 122 tys. ton, nie zdołało w pełni zrekompensować utraty rynku rosyjskiego. W 2015 r. i 2016 r. eksperci Komisji oceniają odbudowę wysyłki unijnej wieprzowiny odpowiednio o 5% i 6% do 2,1 mln ton. Sprzyjać temu będą prognozy zwiększenia poziomu produkcji oraz wysokiego zapotrzebowania ze strony Azji.

 

Pomimo stopniowego wzrostu konsumpcji wieprzowiny w UE, znaczna zniżka eksportu i nadwyżka na rynku wewnętrznym spowodowały obniżkę cen tego gatunku mięsa w 2014 r. poniżej przeciętnej pięcioletniej do 133 EUR/100 kg w ostatnim tygodniu roku. W dniu 25 lutego 2015 r. Komisja Europejska podjęła decyzję o wprowadzeniu mechanizmu prywatnego przechowywania wieprzowiny w celu stymulacji wzrostu cen i przywrócenia równowagi rynkowej.



Tagi:
źródło: