Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Transport ziarna l-Line
2014-01-21 -
Rozrzutnik obornika N275 – 14t
2016-01-14 -
Pług do śniegu Multi
2016-01-13 -
Zestawy regeneracyjne do rozdrabniaczy
2016-02-05 -
Zgarniacz gałęzi PAJĄK
2013-04-02 -
Ciągnik Steyr EXPERT CVT Agropartner
2020-07-17
Zbiory warzyw w 2014 roku wzrosły o 15%
Według nieostatecznych danych wynikowych tegoroczna powierzchnia uprawy warzyw gruntowych była zdecydowanie wyższa od bardzo niskiego areału ich uprawy w 2013 r. Do oszacowania zbiorów warzyw gruntowych wzięto pod uwagę wszystkie plantacje oraz uprawy w ogrodach przydomowych.

Zbiory cebuli
Produkcję cebuli w 2014 roku ocenia się na ok. 636 tys. t, tj. o 15,4% więcej w porównaniu do zbiorów roku ubiegłego. Warunki agrometeorologiczne podczas całego okresu wegetacji sprzyjały także dobremu plonowaniu cebuli.
Zbiory marchwi i buraków ćwikłowych
W bieżącym sezonie warunki dla plonowania warzyw korzeniowych były również korzystne (szczególnie jesienią sprzyjały przyrostowi masy korzeni i wzrostowi plonowania). Produkcja marchwi jadalnej w 2014 roku została oszacowana na 822 tys. t (o 10,8% więcej od uzyskanej w 2013 r.), natomiast produkcja buraków ćwikłowych na 354 tys. t (o 18,7% więcej).
Zbiory pomidorów
Warunki agrometeorologiczne dla warzyw ciepłolubnych były zróżnicowane. W przypadku pomidorów zanotowano występowanie chorób grzybowych, co spowodowało obniżenie potencjalnych plonów. Tegoroczna produkcja pomidorów wyniosła 274 tys. t i była tylko nieznacznie wyższa od produkcji roku ubiegłego.
Zbiory ogórków
Warunki wegetacji dla ogórków były bardziej sprzyjające i pozwoliły osiągnąć zbiory w wysokości 272 tys. t (o 7,2% więcej niż w roku poprzednim).
Łączne zbiory warzyw „pozostałych” oszacowane zostały na 860 tys. t (o 22,4% więcej od uzyskanych w roku 2013).
