| Autor: mikolaj

Produkcja i zbiory warzyw gruntowych w Polsce w 2012 roku [tabela]

W 2012 roku ogólna powierzchnia uprawy warzyw gruntowych z uwzględnieniem uprawy w ogrodach przydomowych była nieco niższa od ubiegłorocznej. W porównaniu do roku ubiegłego odnotowano niewielki spadek powierzchni uprawy większości podstawowych gatunków. Wzrost areału uprawy zanotowano jedynie dla kalafiorów i nieznaczny dla buraków ćwikłowych - podaje Główny Urząd Statystyczny w wynikowym szacunku produkcji głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2012 roku.

Produkcja i zbiory warzyw gruntowych w Polsce w 2012 roku [tabela]

Produkcja marchwi jadalnej w 2012 roku została oszacowana na 835  tys. ton (o  5,9% mniej  od  uzyskanej w  2011  r.), natomiast produkcja buraków ćwikłowych na 345 tys. ton (o 6,6% mniej). W  2012 roku warunki meteorologiczne sprzyjały także plonowaniu warzyw ciepłolubnych. Korzystny układ temperatur oraz dostateczna ilość wilgoci w glebie wpłynęły na uzyskanie plonów tylko nieco niższych od wysokich z 2011 roku.

Zbiory ogórków w 2012 roku były o 4,8% niższe od uzyskanych w 2011 r. i wyniosły  283  tys. ton, natomiast produkcja pomidorów wyniosła  261  tys. ton i była o 4,3% niższa od ubiegłorocznej. W porównaniu do poprzedniego  sezonu także areał uprawy obu tych gatunków uległ niewielkiemu ograniczeniu.

Łączne zbiory warzyw „pozostałych”  zostały oszacowane na 801  tys. ton  (o  3,8% niższej od uzyskanych w roku ubiegłym). Niewielki  spadek  produkcji warzyw  z  tej  grupy wystąpił zarówno na skutek nieco niższego plonowania większości z nich oraz ograniczenia areału uprawy.

Zbiory warzyw gruntowych w Polsce w 2012 roku


(kliknij w obrazek, aby go powiększyć)

a) Przeciętne roczne.
b) Pietruszka, pory, selery, rzodkiewka, sałata, rabarbar, szparagi, koper i inne


Tagi:
źródło: