Ceny większości zbóż w skupie wzrosły. O 70 zł/t spadły stawki za kukurydzę

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 13 do 20 września 2015 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen ośmiu z jedenastu gatunków zbóż poddanych monitoringowi.

Ceny większości zbóż w skupie wzrosły. O 70 zł/t spadły stawki za kukurydzę

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże Rodzaj ziarna Cena [zł/tona] Tygodniowa zmiana ceny [%] Strukt. obrot. [%]
    2015-09-20 2015-09-13   2015-09-20 2015-09-13
Pszenica k. 666 667 -0,2 40,8 36,9
  p. 680 676 0,6 26,0 29,0
Żyto k. 509 504 1,0 2,6 1,9
  p. 521 517 0,8 2,0 2,3
Jęczmień k. 559 547 2,3 0,2 0,3
  p. 577 576 0,2 2,1 1,7
  b. 675 674 0,2 10,9 11,4
Kukurydza p. 632 702 -10,0 9,4 7,7
Owies k. 505 504 0,2 0,5 0,7
  p. 490 531 -7,7 0,2 0,3
Pszenżyto p. 570 563 1,2 5,3 7,8
k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane


Notowania zbóż
 

Wzrost cen zbóż


Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do pszenicy paszowej, żyta, pszenżyta, jęczmienia oraz owsa konsumpcyjnego. W ujęciu procentowym największy wzrost - powyżej 2% - charakteryzował jęczmień konsumpcyjny, który podrożał o 2,3% do 559 zł/t. W mniejszym stopniu - o 1,2% - zwiększyły się natomiast ceny pszenżyta, z kolei pozostałe gatunki podrożały: o 1%, - żyto konsumpcyjne, o 0,8% - żyto paszowe, o 0,6% - pszenica paszowa, a także o 0,2% w przypadku jęczmienia paszowego i browarnianego i owsa konsumpcyjnego.


Spadek cen zbóż


W analizowanym czasie spadkowi uległy ceny pszenicy konsumpcyjnej, kukurydzy i owsa paszowego. Przy czym, zdecydowanie najbardziej znaczące zniżki były związane z kukurydzą, w stosunku do której cena obniżyła się o 10% do 632 zł/t. W mniejszym stopniu potaniał natomiast owies (-7,7%) i pszenica (-0,2%).

Ceny zbóż - czytaj więcej

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 20 września 2015 r., największe znaczenie miała pszenica z udziałem wynoszącym niemal 67% (41% konsumpcyjna i 26% paszowa), trzecie miejsce w tym zestawieniu zajął natomiast jęczmień browarniany – 10,9%, a czwarte kukurydza - 9,4%.

 



Tagi:
źródło: