Ceny zbóż w skupie dalej w dół

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 14 do 21 lutego 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce ponownie dominowały spadki cen. W rezultacie odnotowano obniżkę cen ośmiu z jedenastu gatunków zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Ceny zbóż w skupie dalej w dół

 Ceny zbóż w punktach skupu   

Zboże

Rodzaj
ziarna

Cena
[zł/tona]

Tygodn. zmiana ceny [%]

Strukt. obrot. [%]

 

 

2016-02-21

2016-02-14

 

2016-02-21

2016-02-14

Pszenica

k.

654

656

-0,3

51,2

48,5

 

p.

628

668

-6,0

23,6

28,0

Żyto

k.

530

537

-1,2

4,4

3,4

 

p.

564

576

-2,1

1,1

1,3

Jęczmień

k.

575

597

-3,6

0,1

0,4

 

p.

604

622

-2,8

2,6

4,9

 

b.

731

721

1,5

1,4

1,8

Kukurydza

p.

680

675

0,6

7,6

4,9

Owies

k.

694

606

-1,9

0,9

1,0

 

p.

577

563

2,5

0,1

0,1

Pszenżyto

p.

574

590

-2,8

7,1

5,9

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane


Notowania zbóż
 
Wzrost cen zbóż
 
Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do owsa paszowego, jęczmienia browarnianego i kukurydzy. W ujęciu procentowym większy wzrost cechował owies paszowy, który podrożały o 2,5% do 577 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny jęczmienia browarnianego - o 1,5% do 731 zł/t, a także kukurydzy - o 0,6% do 680 zł/t.

Spadek cen zbóż
 
W tym samym czasie spadkowi uległy ceny pszenicy (oba rodzaje), jęczmienia konsumpcyjnego i paszowego, pszenżyta, żyta (oba rodzaje) i owsa konsumpcyjnego. Tym razem najbardziej znaczące zniżki były związane z pszenicą paszową, której cena zmalała o 6% do 628 zł/t. Ponadto, odnotowano również obniżkę cen jęczmienia konsumpcyjnego - 3,6% do 575 zł/t i paszowego - 2,8% do 604 zł/t, pszenżyta - 2,8% do 574 zł/t, żyta paszowego - 2,1% do 564 zł/t, owsa konsumpcyjnego - o 1,9% do 694 zł/t, żyta konsumpcyjnego - 1,2% do 530 zł/t oraz pszenicy konsumpcyjnej 0,3% do 654 zł/t.

 

Struktura obrotu zbożami
 

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 21 lutego 2016 r., zdecydowanie największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna i paszowa odpowiednio: 51,2% i 23,6%. Trzecie miejsce w tym zestawieniu zajęła natomiast kukurydza - 7,6%, a czwarte pszenżyto – 7,1%.



Tagi:
źródło: