Ceny zbóż w skupie. Większość zbóż potaniała (12.02.2017)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 6 do 12 lutego br., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano spadek cen większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Ceny zbóż w skupie. Większość zbóż potaniała (12.02.2017)
Zwyżki cen zbóż
 
Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do pszenicy paszowej, pszenżyta, kukurydzy i owsa konsumpcyjnego. W ujęciu procentowym największemu wzrostowi uległa cena owsa, który podrożał o 4,8% do 575 zł/t. W nieco mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny pszenicy i kukurydzy - po 1,7% do odpowiednio: 696 zł/t i 647 zł/t i pszenżyta - o 1,4% do 621 zł/t.
Spadek cen zbóż
W okresie od 6 do 12 lutego br. w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż największy procentowy spadek cen zaobserwowano w przypadku owsa paszowego, który potaniała aż o 11,7% do 472 zł/t. Poza tym, odnotowano zniżki także w obrębie jęczmienia browarnianego - o 5,1% do 646 zł/t, konsumpcyjnego - 1,7% do 589 zł/t i paszowego - o 0,2% do 631 zł/t, a także żyta konsumpcyjnego - o 0,1% do 564 zł/t i paszowego - 1,1% do 553 zł/t oraz pszenicy konsumpcyjnej - o 0,3% do 683 zł/t.

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże Rodzaj ziarna Cena
[zł/tona]
Tygodniowa zmiana ceny [%] Strukt. obrot.
[%]
    2017-02-12 2017-02-05   2017-02-12 2017-02-05
Pszenica konsumpcyjne 683 685 -0,3 49,8 36,6
  paszowe 696 685 1,7 32,4 38,6
Żyto konsumpcyjne 564 565 -0,1 1,7 1,9
  paszowe 553 559 -1,1 0,5 0,2
Jęczmień konsumpcyjne 589 599 -1,7 0,0 0,1
  paszowe 631 632 -0,2 2,2 2,8
  browarniane 646 681 -5,1 1,5 1,6
Kukurydza paszowe 647 636 1,7 8,3 13,1
Owies konsumpcyjne 575 549 4,8 0,6 0,6
  paszowe 472 535 -11,7 0,0 0,1
Pszenżyto paszowe 621 613 1,4 3,0 4,2
k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 
Struktura obrotu zbożami

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 12 lutego 2017 r., największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna – 49,8%. Na kolejnym miejscu znalazły się natomiast pszenica paszowa - z udziałem rzędu 32,4% i kukurydza – 8,3%.


Tagi:
źródło: