Notowania zbóż i oleistych. Pszenica podrożała po raporcie USDA (30.09.2015)

Jeszcze przed publikacją wczorajszych raportów USDA, pszenica traciła po obu stronach Atlantyku. Jednak po godzinie 18:00 sytuacja się zmieniła, gdy amerykanie opublikowali najnowsze kwartalne dane o stanie zapasów i raport na temat zbóż - relacjonuje Andrzej Bąk z e-WGT.

Notowania zbóż i oleistych. Pszenica podrożała po raporcie USDA (30.09.2015)

Notowania zbóż

Notowania najbliższej serii pszenicy wybiły się w górę o blisko 2% na zamknięciu sesji w Chicago (20:30) i zdążyły zyskać tylko 0,4% do 18:30 - koniec sesji w Paryżu. USDA dokonał redukcji, zarówno wydajności jak i zebranego areału pszenicy, musiało to przełożyć się na cięcie o 2,28 mln ton tegorocznej produkcji pszenicy w USA.

Jednocześnie dokonano znaczącego obniżenia szacowanych na 1-września zapasów pszenicy w USA (zestawienie danych poniżej).

Dane USDA pokazały także minimalnie niższe od średniej oczekiwań zapasy amerykańskiej kukurydzy i znacząco niższe w przypadku soi (dane poniżej).

Najnowszy raport (Small Grains Summary) dotyczący amerykańskiej pszenicy.

 

Dane z 30 września / dane z 11 września / dane z 2014 roku

Zebrany areał: 47,094 mln akrów / 48,5 mln akrów / 46,4 mln akrów;
Plonowanie: 43,6 buszli/akr / 44,1 buszli/akr / 43,7 buszli/akr;
Produkcja: 2,052 mld buszli / 2,136 mld buszli / 2,026 mld buszli;
Produkcja w tonach: 55,85 mln ton / 58,13 mln ton / 55,15 mln ton.

 

Dane o stanie amerykańskich zapasów na dzień 1-września w zestawieniu z prognozami rynkowymi (raport kwartalny USDA z 30-09-2015)

Kukurydza:
Zapasy na 1-września: 1,731 mld buszli;
Średnia oczekiwań: 1,739 mld buszli;
Zakres szacunków: 1,647-1,850 mld buszli;
Aktualne szacunki USDA: 1,732 mld buszli;
Zapasy na 1-września 2014: 1,232 mld buszli.

Soja:
Zapasy na 1-września: 191,425 mln buszli;
Średnia oczekiwań: 205,0 mln buszli;
Zakres szacunków: 165-250 mln buszli;
Aktualne szacunki USDA: 210 mln buszli;
Zapasy na 1-września 2014: 92 mln buszli.


Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: