| Autor: blattin

Przyczyny brakowania cieląt ras mięsnych (cz. 2)

W poprzedniej części opisane zostały elementy związane z kondycją krów, porodem, żywieniem krów i cieląt w produkcji bydła opasowego. W tym numerze kontynuujemy temat cieląt ras mięsnych.

Przyczyny brakowania cieląt ras mięsnych (cz. 2)
Choroby i schorzenia cieląt
 
Głównym problemem, w hodowli bydła mięsnego i to nie tylko w Polsce, lecz na całym świecie, są różnego rodzaju choroby cieląt. Powodują one bardzo duże straty ekonomiczne, opóźniając wzrost i rozwój młodych zwierząt, nierzadko doprowadzając do upadków.
 
Najczęściej pojawiając się problemy zdrowotne możemy podzielić na kilku grup, w zależności od momentu wystąpienia:
 
a) schorzenia związane z ciążą i porodem. Są to:
  • cielęta martwo urodzone;
  • syndrom słabego cielęcia;
  • zwierzęta z wadami wrodzonymi;
b) w późniejszym okresie życia najczęstszymi schorzeniami są biegunki;
 
3) problemem, które najczęściej występuje u cieląt starszych są schorzenia układu oddechowego.
W przypadku ciężkiego porodu powodem śmierci cielęcia jest między innymi postępująca kwasica i niedotlenienie. Z reguły porody pośladkowe są trudniejsze i mogą spowodować śmierć płodu.
 
Syndrom słabego cielęcia charakteryzuje się tym, że noworodek rodzi się żywy, ale o bardzo słabej żywotności w związku z czym bardzo często pomimo opieki i pomocy w ciągu 1-2 dni pada.
Najczęstsze przyczyny to:
  • ciężki poród
  • źle udzielona pomoc porodowa
  • zakażenie wirusami lub bakteriami
  • zatrucia
  • podawanie leków mających negatywny wpływ na rozwój i życie płodu
Występujący ciężki poród może być spowodowany kilkoma czynnikami:
  • nieprawidłowym doborem buhaja do inseminacji lub krycia (cielęta po nim mają bardzo dużą masę urodzeniową)
  • zbyt wczesnym dopuszczaniem jałówek do rozrodu (odpowiedni wiek ale za mała masa ciała)
  • nadmiernym otłuszczeniem krów


Tagi:
źródło: