| Autor: redakcja11

Większość zbóż podrożała. Pszenica jednak znów w dół

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 4 do 11 września 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Większość zbóż podrożała. Pszenica jednak znów w dół

Zwyżki cen zbóż

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do żyta (oba rodzaje), jęczmienia konsumpcyjnego, kukurydzy, pszenżyta a także owsa (oba rodzaje). W ujęciu procentowym największemu wzrostowi uległa cena żyta paszowego, które podrożało o 6,4% do 489 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny jęczmienia konsumpcyjnego o 5,5% do 513 zł/t, pszenżyta o 2,5% do 534 zł/t, owsa konsumpcyjnego o 2,3% do 523 zł/t, żyta konsumpcyjnego o 2,1% do 505 zł/t, kukurydzy o 1,0% do 649 zł/t, a także owsa paszowego o 0,5% do 475 zł/t.

Spadek cen zbóż
 
W okresie od 4 do 11 września br. w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż największy spadek zaobserwowano w przypadku pszenicy paszowej, która potaniała - o 4,1% do 589 zł/t. Poza tym, odnotowano zniżki w obrębie jęczmienia paszowego - o 2,0% do 511 zł/t i browarnianego o 1,8% do 662 zł/t, a także pszenicy konsumpcyjnej - o 0,2% do 618 zł/t.

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże Rodzaj
ziarna
Cena
[zł/tona]
Tygodniowa
zmiana
ceny [%]
Strukt. obrot.
[%]

 

 
11.09.2016 4.09.2016
 
11.09.2016 4.09.2016
Pszenica k. 618 619 -0,2 51,2 35,3

 
p. 589 615 -4,1 20,0 29,7
Żyto k. 505 495 2,1 2,9 2,8

 
p. 489 459 6,4 2,0 1,5
Jęczmień k. 513 486 5,5 0,5 0,2

 
p. 511 521 -2,0 3,4 4,7

 
b. 662 674 -1,8 8,7 19,2
Kukurydza p. 649 642 1,0 6,3 1,9
Owies k. 523 511 2,3 1,1 1,0

 
p. 475 473 0,5 0,2 0,2
Pszenżyto p. 534 521 2,5 3,7 3,5

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 

Notowania zbóż
 

Struktura obrotu zbożami


W strukturze obrotu zbożami, w dniu 11 września 2016 r., zdecydowanie największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna i paszowa odpowiednio: 51,2% i 20,0%. Na trzecim miejscu znalazł się natomiast jęczmień browarniany 8,7%.



Tagi:
źródło: