Spożycie mięsa z kaczek
W ostatnich latach zwiększa się popularność konsumpcji mięsa z kaczek, a Polska była trzecim po Francji i Węgrzech jego producentem w Unii Europejskiej z 16% udziałem w unijnej produkcji.
W ostatnich latach zwiększa się popularność konsumpcji mięsa z kaczek, a Polska była trzecim po Francji i Węgrzech jego producentem w Unii Europejskiej z 16% udziałem w unijnej produkcji.
Polska od 2014 r. jest największym w Unii Europejskiej producentem drobiu. W strukturze krajowej produkcji oraz w eksporcie dominuje drób kurzy i indyczy, ale coraz większe znaczenie ma również produkcja kaczek. W 2021 r. nasz kraj był trzecim, po Francji i Węgrzech, producentem kaczek.
Już niedługo, bo 7 maja, wchodzą w życie nowe wymagania bioasekuracji drobiu, określone w rozporządzeniu MRiRW z dnia 31 marca 2022 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków.
Zbliża się Wielkanoc. Warto zapoznać się z informacją o krajowym rynku jaj konsumpcyjnych. Ich produkcja w 2020 r. wyniosła 10 mld sztuk. Plasuje to Polskę na trzeciej pozycji w Unii Europejskiej.
Zgodnie z prognozą USDA globalna produkcja mięsa kurzego w roku 2021 będzie tylko o 0,2% większa niż rok wcześniej i osiągnie 101 mln ton.
KOWR rozpoczął dystrybucję „Deklaracji strat w związku z wystąpieniem w Polsce wysoce zjadliwej grypy ptaków” skierowanej do producentów drobiu.
Główny Lekarz Weterynarii informuje o stwierdzeniu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ognisk rzekomego pomoru drobiu (Newcastle disease; ND) u drobiu nr 29 i 30 w 2025 r. na podstawie wyników badań laboratoryjnych wykonanych przez Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy (PIWet - PIB) w Puławach.
Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, od 18 do 25 maja bieżącego roku, w przedsiębiorstwach prowadzących skup jaj spożywczych w Polsce odnotowano spadek cen jaj.
Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż w dniach od 18 do 25 maja bieżącego roku, w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano zróżnicowanie cen drobiu.
Główny Lekarz Weterynarii informuje o stwierdzeniu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ognisk rzekomego pomoru drobiu (Newcastle disease; ND) u drobiu nr 27 i 28 w 2025 r. na podstawie wyników badań laboratoryjnych wykonanych przez Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy (PIWet - PIB) w Puławach.
Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, od 11 do 18 maja bieżącego roku, w przedsiębiorstwach prowadzących skup jaj spożywczych w Polsce odnotowano zróżnicowanie cen jaj.
Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż w dniach od 11 do 18 maja bieżącego roku, w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen drobiu.
Główny Lekarz Weterynarii informuje o stwierdzeniu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ognisk rzekomego pomoru drobiu (Newcastle disease; ND) u drobiu nr 25 i 26 w 2025 r. na podstawie wyników badań laboratoryjnych wykonanych przez Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy (PIWet - PIB) w Puławach.