| Autor: redakcja3

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (03.02.2019)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż w dniach od 28 stycznia do 3 lutego 2019 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen drobiu.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (03.02.2019)
W dniach od 28 stycznia do 3 lutego  2019 r. doszło do wzrost skrzydła z indyka o 2,3% do 5339 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie zachodnim – 5472 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 5026 zł/t.

Zwniejszyła się cena wątroby z indyka o 1,7% do 4201 zł/t. Najdrożej było w makroregione centralnym - 4660 zł/t, a najmniej północnym - 4047 zł/t.


W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano względem udźca z indyka o 1,3% do 9423 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim - 10507 zł/t, a najmniejsze w centralnym – 9024 zł/t.

 
O 0,2% do 17001 zł/t zwiększyły się ceny filety z piersi indyka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie cenytalnym – 17080 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 16320 zł/t.
 
Odnotowano spadek ceny wątroby z kurczaka o 6,6% do 2695 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie południowo-wschodnim – 5646 zł/t, a najtańsze w centralnym – 2453 zł/t.


Potaniały ceny podudzia z indyka o 2,9% do 5066 /t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 5807 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 4292 zł/t.

Mniej w tym czasie płacono za ćwiartki z kurczaka, bo o 2,1% do 3211 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 3440 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 2788 zł/t.

Ponadto, tańsze były filety z piersi kurczaka o 3,0% do 12953 zł/t, uda z kurczaka  – o 1,4% do 5531 zł/t, podudzia z kurczaka - o 0,3% do 4789 zł/t,
 
Ceny produktów drobiowych
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5884
14,3
6017
5300
 
6890
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
4753
3,5
5128
4709
4717
5033
tuszki indyków patroszonych 73%
9193
5,1
8678
8530
_____
9859
ćwiartki z kurczaka
3211
-2,1
3365
3100
2788
3440
skrzydła z kurczaka
5303
4,6
6107
4994
4326
5507
filety z piersi kurczaka
12953
-3,0
12789
12436
12187
13928
nogi z kurczaka
5741
5,2
4031
6172
5380
5432
podudzia z kurczaka
4789
-0,3
4985
4454
6329
5358
uda z kurczaka
5531
-1,4
5939
5513
5821
5460
filety z piersi indyka
17001
0,2
17039
17080
16320
17066
skrzydła z indyka
5339
2,3
5389
______
5026
5472
uda z indyka

9423
 
1,3
9336
9024
9141
10507
podudzia z indyka
5066
-2,9
5016
4886
4292
5807
wątroby z kurczaka
2695
-6,6
2982
2453
5646
2904
wątroby z indyka
4201
1,7
4047
4660

_______

4592
 
 


Tagi:
źródło: