| Autor: redakcja3

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (05.08.2018)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 30 lipca do 5 sierpnia 2018 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (05.08.2018)
W dniach od 30 lipca do 5 sierpnia 2018 r. doszło do wzrostu cen ćwiartki z kurczka o 0,2% do 3631 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie południowo-wschodnim – 3750 zł/t, a najmniej w centralnym – 3576 zł/t.

Podwyższyła się cena fileta z piersi indyka o 0,2% do 16302 zł/t. Najdrożej było w makroregione centralnym - 16500 zł/t, a najmniej południowo-wschodnim - 15594 zł/t.


W analizowanym okresie zniżkę odnotowano względem wątroby z indyka o 6,4% do 3930 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie centralnym - 4620 zł/t, a najmniejsze w północnym – 3637 zł/t.

 
O 4,8% do 5311 zł/t zmniejszyły się ceny nogi z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 5709 zł/t, a najmniej w północnym – 4744 zł/t.
 
Spadek odnotowano ceny skrzydła z indyka o 4,3% do 4798 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie centralnym – 5120 zł/t, a najtańsze w południowo-wschodnim – 4382 zł/t.


Potaniały również wątroby z kurczaka o 3,7% do 2577 /t, gdzie najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 5617 zł/t, a najtaniej w centralnym – 2444 zł/t.

Mniej w tym czasie płacono za skrzydła z kurczaka, bo o 3,1% do 5372 zł/t. Najdrożej było w makroregionie północnym – 6189 zł/t, a najtaniej w centralnym – 4976 zł/t.

Ponadto, tańsze były tuszki indyków patroszonych 73% o 1,5% do 8035 zł/t, tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami  – o 0,8% do 5974 zł/t, udźce z indyka - o 0,1% do 8161 zł/t.
 
Ceny produktów drobiowych
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
6228
1,0
6758
5860
 
7066
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
5974
-0,8
6013
5989
5883
5913
tuszki indyków patroszonych 73%
8035
-1,5
11260
7490
 
9042
ćwiartki z kurczaka
3631
0,2
3602
3576
3750
3713
skrzydła z kurczaka
5372
-3,1
6189
4976
__________
5635
filety z piersi kurczaka
15924
0,4
15732
15595
15704
16428
nogi z kurczaka
5311
-4,8
4744
5709
5421
5482
podudzia z kurczaka
5262
1,3
4576
5323
__________
5416
uda z kurczaka
5812
2,9
5227
5901
5907
5848
filety z piersi indyka
16302
0,2
16214
16500
15594
16331
skrzydła z indyka
4798
-4,3
4644
5120
4382
4889
uda z indyka
8161
-0,1
7873
8224
7748
8648
podudzia z indyka
4766
2,5
5013
4784
3625
4860
wątroby z kurczaka
2577
-3,7
2663
2444
5617
2460
wątroby z indyka
3930
-6,4
3637
4620
 
_______
 
 


Tagi:
źródło: