| Autor: redakcja3

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (06.01.2019)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 31 grudnia 2018r. do 6 stycznia 2019 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych oraz kurcząt typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (06.01.2019)
W dniach od 31 grudnia 2018 do 6 stycznia  2019 r. doszło do wzrostu skrzydła z indyka o 3,7% do 5513 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie zachodnim – 5868 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 5001 zł/t.

Podwyższyła się cena uda z kurczaka o 2,6% do 5627 zł/t. Najdrożej było w makroregione północnym - 6328 zł/t, a najmniej zachodnim - 5508 zł/t.


W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano względem wątroby z indyka o 2,5% do 4089 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie centralnym - 4800 zł/t, a najmniejsze w zachodnim – 3593 zł/t.

 
O 1,3% do 12939 zł/t zwiększyły się ceny fileta z piersi kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 13917 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 12055 zł/t.
 
Spadek odnotowano ceny wątroby z kurczaka o 7,7% do 2515 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie północnym – 2896 zł/t, a najtańsze w zachodnim – 2452 zł/t.


Potaniały również skrzydła z kurczaka o 4,6% do 4923 /t, gdzie najdrożej było w makroregionie północnym – 6018 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 3738 zł/t.

Mniej w tym czasie płacono za tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj, bo o 4,3% do 5856 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 6622 zł/t, a najtaniej w centralnym – 5378 zł/t.

Ponadto, tańsze były udźce z indyka o 3,6% do 9285 zł/t, filety z piersi indyka  – o 2,7% do 17174 zł/t, podudzia z indyka - o 0,9% do 5110 zł/t,
 
Ceny produktów drobiowych
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5856
-4,3
 
_______
5378
 
6622
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
4741
9,9
4929
4708
4545
5100
tuszki indyków patroszonych 73%
9079
4,6
_______
8620
 
9444
ćwiartki z kurczaka
3364
5,6
3260
3411
2677
3397
skrzydła z kurczaka
4923
-4,6
6018
4631
3738
5229
filety z piersi kurczaka
12939
1,3
13105
12461
12055
13917
nogi z kurczaka
5672
7,9
4323
6177
5220
5323
podudzia z kurczaka
5064
4,5
5234
4769
5827
5521
uda z kurczaka
5627
2,6
6328
5613
5608
5508
filety z piersi indyka
17174
-2,7
17014
17920
17296
17019
skrzydła z indyka
5513
3,7
5350
5440
5001
5868
uda z indyka
9285
-3,6
9336
8496
8535
10067
podudzia z indyka
5110
-0,9
4704
5225
4411
5820
wątroby z kurczaka
2515
-7,7
2896
2457
_________
 
2452
wątroby z indyka
4089
2,5
4267
4800

3780

3593
 
 


Tagi:
źródło: