| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (12.03.2017)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 5 do 12 marca 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kaczek tupu brojler, indyczek i kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (12.03.2017)
W dniach od 5 do 12 marca 2017 r. doszło do wzrostów cen nogi z kurczaka o 6,5% do 5235 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie południowo-wschodnim - 6308 zł/t, a najmniej w północnym – 4909 zł/t.

Ponadto, droższe były również tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 6,4% do 6067 zł/t, tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 1,7% do 5435 zł/t, ćwiartki z kurczaka o 0,7% do 3510 zł/t, skrzydła z kurczaka o 3,1% do 5118 zł/t, filety z piersi kurczaka o 0,8% do 13288 zł/t, uda z kurczaka o 1,2% do 5450 zł/t, filety z piersi indyka o 2,3% do 16570 zł/t, skrzydła z indyka o 1,9% do 4461 zł/t, uda z indyka z indyka o 1,2% do 9240 zł/t, a także wątroby z kurczaka o 1,3% do 2690 zł/t.
 

Ceny produktów drobiowych

Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
6067
6,4
5950
5747
 
6694
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
5435
1,7
5626
5406
5467
6481
tuszki indyków patroszonych 73%
8315
-0,4
8085
8193
 
8433
ćwiartki z kurczaka
3510
0,7
3464
3539
3533
3486
skrzydła z kurczaka
5118
3,1
6014
4829
4367
5590
filety z piersi kurczaka
13288
0,8
12764
13324
12490
13776
nogi z kurczaka
5235
6,5
4909
5626
6308
5160
podudzia z kurczaka
4974
-2,6
4555
4855
5731
5366
uda z kurczaka
5450
1,2
4694
5576
5482
5604
filety z piersi indyka
16570
2,3
16242
16430
 
17620
skrzydła z indyka
4461
1,9
4480
4287
 
4890
uda z indyka
9240
1,2
9291
9019
 
9434
podudzia z indyka
4402
-0,5
4413
4173
 
4713
wątroby z kurczaka
2690
1,3
2718
2592
3747
2487
wątroby z indyka
4409
-2,1
4172
4476
 
4762


Tagi:
źródło: