| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (21.05.2017)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 15 do 21 maja 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych i kaczek typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (21.05.2017)

W dniach od 15 do 21 maja 2017 r. doszło do wzrostu cen tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj - o 8,3% do 6330 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie zachodnim – 6954 zł/t, a najmniej w północnym – 5658 zł/t.

Ponadto, droższe były również tuszki indyków patroszonych 73% o 2,7% do 8725 zł/t, skrzydła z kurczaka – o 0,4% do 5182 zł/t, filety z piersi kurczaka – o 0,3% do 13293 zł/t, nogi z kurczaka – o 8% do 5396 zł/t, uda z kurczaka – o 3% do 5574 zł/t, filety z piersi indyka i skrzydła o 0,1% i 0,3% do odpowiednio: 16941 zł/t i 4587 zł/t, a także wątroby z indyka o 1,8% do 4593 zł/t.

Ceny produktów drobiowych

Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
6330
8,3
5658
 
 
 
6954
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
4845
-1,0
4972
4803
4822
5250
tuszki indyków patroszonych 73%
8725
2,7
8984
8296
 
9122
ćwiartki z kurczaka
3493
0,0
3403
3508
3258
3606
skrzydła z kurczaka
5182
0,4
5671
4830
4376
5721
filety z piersi kurczaka
13293
0,3
13075
13054
12404
14010
nogi z kurczaka
5396
8,0
4897
5798
5913
4947
podudzia z kurczaka
5189
-0,5
4414
5182
6051
5507
uda z kurczaka
5574
3,0
5006
5820
5247
5411
filety z piersi indyka
16941
0,1
17007
16550
 
17258
skrzydła z indyka
4587
0,3
4839
4275
 
4829
uda z indyka
9475
-1,7
9463
8992
 
 
10046
podudzia z indyka
4666
-3,5
4966
4110
 
4924
wątroby z kurczaka
2497
-1,0
2473
2410
3700
2261
wątroby z indyka
4593
1,8
4195
4500
 
5179



Tagi:
źródło: