| Autor: redakcja3

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (29.07.2018)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 23 do 29 lipca 2018 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kaczek typu brojler oraz kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (29.07.2018)
W dniach od 23 do 29 lipca 2018 r. doszło do spadku cen tuszki indyków patroszonych 73% o 0,8% do 8154 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie północnym – 9517 zł/t, a najmniej w centralnym – 7500 zł/t.

W analizowanym okresie zniżkę odnotowano też względemtuszki kurcząt patroszonych 65% bez z szyj o -4,4% do 6165 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie północnym - 6857 zł/t, a najmniejsze w centralnym – 5948 zł/t.

 
O 6,2% do 4198 zł/t zmniejszyły się ceny wątroby z indyka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 4727 zł/t, a najmniej w północnym – 3443 zł/t.
 
Spadek odnotowano ceny skrzydła z kurczaka o 2,9% - 5544 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie północnym – 6127 zł/t, a najtańsze w zachodnim – 5372 zł/t.


Potaniały również podudzia z kurczaka o 3,7% do 5192 /t, gdzie najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 5620 zł/t, a najtaniej w północnym – 4601 zł/t.

Mniej w tym czasie płacono za uda kurczaka, bo o 3,7% do 5650 zł/t. Najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 6109 zł/t, a najtaniej w zachodnim – 5590 zł/t.

Ponadto, tańsze były udźce z indyka o 2,5% do 8167 zł/t, filety z piersi indyka  – o 2,3% do 16265 zł/t, wątroby z kurczaka - o 1,8% do 2676 zł/t, filety z piersi kurczaka – o 1,7% do 15852 zł/t,
 
Ceny produktów drobiowych
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
6165
-4,4
6857
5948
 
_______
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
6022
0,2
6084
6014
5935
6138
tuszki indyków patroszonych 73%
8154
-0,8
9517
7500
 
9103
ćwiartki z kurczaka
3624
3,8
3557
3681
3532
3554
skrzydła z kurczaka
5544
-2,9
6127
5582
5487
5372
filety z piersi kurczaka
15852
-1,7
15514
15605
15786
16259
nogi z kurczaka
5578
5,9
4793
6118
4932
5190
podudzia z kurczaka
5192
-3,7
4601
5105
5620
5491
uda z kurczaka
5650
-3,7
5670
5683
6109
5990
filety z piersi indyka
16265
-2,3
16198
15790
15547
16666
skrzydła z indyka
5015
3,2
4555
5472
4500
5180
uda z indyka
8167
-2,5
7691
8404
7792
9401
podudzia z indyka
4651
2,3
4240
4864
 
5029
wątroby z kurczaka
2676
-1,8
2702
2484
5449
2709
wątroby z indyka
4198
-6,2
3443
4650
 
4727
 
 


Tagi:
źródło: