| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (5.03.2017)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 27 lutego do 5 marca 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kaczek tupu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (5.03.2017)
W dniach od 27 lutego do 5 marca 2017 r. doszło do spadków cen skrzydła z indyka o 10,2% do 4379 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie północnym - 4815 zł/t, a najmniej w centralnym – 4044 zł/t.

Ponadto, tańsze były również tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 3,2% do 5703 zł/t, tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 2,5% do 5343 zł/t, ćwiartki z kurczaka o 0,2% do 3487 zł/t, skrzydła z kurczaka o 3,4% do 4966 zł/t, nogi z kurczaka o 2,3% do 4915 zł/t, uda z kurczaka o 1,8% do 5384 zł/t, podudzia z indyka o 3,8% do 4425 zł/t, a także wątroby z kurczaka o 2,8% do 2656 zł/t.
 

Ceny produktów drobiowych

Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5703
-3,2
5886
5367
 
6785
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
5343
-2,5
5557
5331
5220
5492
tuszki indyków patroszonych 73%
8346
1,8
8239
8138
 
8658
ćwiartki z kurczaka
3487
-0,2
3564
3487
3341
3509
skrzydła z kurczaka
4966
-3,4
5944
4983
4248
5453
filety z piersi kurczaka
13179
0,6
12733
13050
12288
13761
nogi z kurczaka
4915
-5,0
4643
5021
5925
5035
podudzia z kurczaka
5104
1,4
4607
5172
5800
5207
uda z kurczaka
5384
-1,8
4878
5493
5265
5421
filety z piersi indyka
16193
0,3
16373
16126
 
16057
skrzydła z indyka
4379
-10,2
4815
4044
 
4715
uda z indyka
9134
0,3
9271
8848
 
 
podudzia z indyka
4425
-3,8
4543
4262
 
4447
wątroby z kurczaka
2656
-5,8
2650
2531
3838
2571
wątroby z indyka
4501
2,1
4438
4455
 
4703


Tagi:
źródło: