| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (9.04.2017)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 2 do 9 kwietnia 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kaczek tupu brojler i kurcząt typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (9.04.2017)
W dniach od 2 do 9 kwietnia 2017 r. doszło do wzrostów cen uda z kurczaka o 4,5% odpowiednio do 5536 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie centralnym - 5778 zł/t, a najmniej w północnym – 4936 zł/t.

Ponadto, droższe były również tuszki indyków patroszonych 73% o 2,6% do 9686 zł/t, skrzydła z kurczaka o 3,5% do 5159 zł/t, podudzia z kurczaka o 3,1% do 5286 zł/t, filety z piersi indyka o 0,4% do 15998 zł/t, uda z indyka o 2% do 9572 zł/t, skrzydła z indyka o 2,9% do 4686 zł/t, podudzia z indyka o 1,5% do 4600 zł/t, a także wątroby z indyka o 0,2% do 4480 zł/t.

Ceny produktów drobiowych

Towar

Polska

Makroregiony

północny

centralny

południowo-wschodni

zachodni

cena w zł/t

zmiana ceny [%]

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj

5605

-5,1

5515

4979

 

6868

tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami

4745

-6,1

4874

4677

4838

5206

tuszki indyków patroszonych 73%

9686

2,6

8947

9915

 

8677

ćwiartki z kurczaka

3433

-2,6

3472

3448

3199

3528

skrzydła z kurczaka

5159

3,5

6234

4722

4511

5816

filety z piersi kurczaka

13196

-0,1

12655

12978

12326

13989

nogi z kurczaka

5246

-4,0

4896

5457

6368

5079

podudzia z kurczaka

5286

3,1

4281

5641

5759

5289

uda z kurczaka

5536

4,5

4936

5778

5022

5673

filety z piersi indyka

15998

0,4

16035

15860

 

16108

skrzydła z indyka

4686

2,9

4965

4272

 

4796

uda z indyka

9572

2,0

9885

8865

 

9549

podudzia z indyka

4600

1,5

4699

4268

 

4725

wątroby z kurczaka

2515

-5,1

2459

2402

3682

2377

wątroby z indyka

4480

0,2

4456

4509

 

4548



Tagi:
źródło: