Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
AminoCare KONIE
2016-04-15 -
Trimble® FieldLevel™ II System
2015-05-06 -
Ciągnik LOVOL M504 Premium
2020-04-20 -
Części do agregatu uprawowego
2019-07-24 -
Ładowarka kołowa GIANT D267
2015-05-06
Wysoka produkcja drobiu w UE - 13,2 mln ton w 2014 r.
W 2014 roku produkcja mięsa drobiowego w UE zwiększyła się o 3,7% do wyjątkowo wysokiego poziomu 13,2 mln ton – podaje FAMMU/FAPA.
Spadek importu drobiu
Po zniżce zanotowanej w 2013 r., w 2014 r. import drobiu do UE zwiększył się w skali roku o 2,1%. Niższy kontyngent wwozu brazylijskich produktów został zrekompensowany większymi dostawami z Tajlandii. Pomimo, że w 2014 roku Brazylia wyeksportowała coraz więcej drobiu do Chin, Japonii, Rosji, czy Wenezueli, pozostała jednak największym dostawcą do UE z 60% udziałem w imporcie.
Wyższe o 10% zakupy tajskiego drobiu były możliwe za sprawą podniesienia przez UE kontyngentu taryfowego na solone mięso drobiu z tego kraju. Zakładając utrzymanie atrakcyjności wspólnotowego rynku dla brazylijskich i tajskich dostawców, eksperci Komisji prognozują dalszy wzrost zakupu drobiu do UE o ponad 5% rocznie w kolejnych dwóch latach. Poza tym Ukraina uzyskała bezcłowy dostęp do rynku unijnego w wysokości 56 tys. ton mięsa drobiu rocznie w ekwiwalencie wagi tuszy lub 36 tys. ton w wadze produktu.
Ceny mięsa drobiowego
Ceny mięsa drobiowego w UE w pierwszej połowie w 2014 r. były stabilne, a w drugiej części minimalnie zmalały za sprawą spadkowi cen pasz i wzrostowi produkcji drobiu na skutek poprawy jej rentowności. Na przestrzeni całego roku ceny drobiu w UE wahały się w obrębie 183-196 EUR w stosunku do rekordowych 200 EUR/100 kg latem 2013 r. Przeciętna za cały 2014 r. wyniosła 191 EUR/100 kg i była jeszcze o 4,5% większa odniesieniu do średniej z lat 2009-2013.
W 2014 r., przy utrzymującym się spowolnieniu gospodarki unijnej, konsumpcja mięsa drobiu na jednego mieszkańca UE zwiększyło się o 2,5%. Konkurencyjność cenowa w porównaniu z mięsem czerwonym wpłynie na wzrost udziału drobiu w konsumpcji mięsa łącznie w UE w najbliższych latach, kosztem wieprzowiny.
