Wapń – ważny składnik odżywczy. Dlaczego tylko nieliczni o nim pamiętają?

Odpowiedź jest prosta: bo został zapomniany i niestety jest mylony z wapnowaniem, choć wapń do wapnowania ma się tak jak „cukier do soli”. Zacznijmy więc od początku.

Wapń – ważny składnik odżywczy. Dlaczego tylko nieliczni o nim pamiętają?
Nawozy wapniowe, potocznie zwane „wapnami” służą do obniżenia kwaśnego odczynu gleby (pH). Ich głównym składnikiem jest wapń lub kombinacja wapń i magnez, ale w niewielkim stopniu dostarczają wapna roślinie, nie są praktycznie łatwo dostępnym źródłem wapna dla niej. Przede wszystkim wpływają na poprawę jakości gleby, poprawiają jej właściwości fizyczne. Wapno w nawozach wapniowych (do odkwaszania) występuje najczęściej w formie węglowej trudno rozpuszczalnej w wodzie, są też formy tlenkowe do szybkiego działania, choć z reguły wykorzystywane na gleb ciężkich. W konsekwencji efekt polegający na zmianie pH gleby jest widoczny po dłuższym czasie, w zależności od typu gleby.
 
Rola wapnia jako składnika odżywczego w produkcji roślinnej jest niezwykle ważna, niestety mało znana a przez to niedoceniana.

Roślina dobrze odżywiona wapniem:
  • kształtuje silny system korzeniowy (wzrost i rozwój)
  • lepiej wykorzystuje składniki mineralne z gleby,
  • ma bardziej wytrzymałą ścianę komórkową
  • ma większą odporności na niesprzyjające warunki klimatyczne,
Efektem jest wzrost plonów, a to chodzi każdemu z Nas.
 
Nawozy zawierające wapń działają więc odmiennie od nawozów wapniowych stanowią bowiem źródło łatwo dostępnego wapnia, jako składnika odżywczego dla uprawianych roślin. Wapń przesuwa się bardzo w obrębie rośliny i poszczególnych jej organów. Jako mało ruchliwy pierwiastek w ujęciu fizjologicznym jest słabo transportowany w roślinie. Wapń musi być zatem cały czas dostępny dla roślin w strefie korzeniowej. Nawożenie gleby nawozami, które są dobrym źródłem wapnia, takimi jak wspomniany wcześniej siarczan wapnia, mogą znacząco poprawić jakość upraw. W tym przypadku, wapń jest dostarczany roślinom w formie dobrze rozpuszczalnej w wodzie umożliwiającej roślinom pobranie ich przez korzenie wraz z wodą a dodatkowo wprowadza się do gleby siarkę, która w tym zestawieniu nie zakwasza gleby, bo siarczan wapnia ma pH bliskie obojętnemu.
 
Do zapamiętania
 
Pamiętajmy wiec o różnicach nie tyle na poziomie nazewnictwa, ile w kontekście celów i korzyści jakie chcemy uzyskać. Odkwaszajmy glebę stosują raz na jakiś czas nawozy wapniowe ale równocześnie dostarczajmy roślinom wapnia jako tego niezbędnego składnika odżywczego. 


Tagi:
źródło: