| Autor: redakcja1

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące?

Nowalijki – jeść czy może lepiej nie? Często spotykanym stwierdzeniem jest to, że są one niezdrowe, uprawiane w nieodpowiednich warunkach – przede wszystkim sztucznie i nadmiernie nawożone i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Do tego nie posiadają zapachu ani smaku, co powoduje, że wydają się być dalekie od sezonowego oryginału. Jak jest w rzeczywistości i czy możemy jeść je bez obaw? Czy w produkcji nowalijek obecnie stosowane są jakieś nowe metody uprawy, które sprawiają, że są one zdrowsze i smaczniejsze? A może jednak nic się nie zmieniło od lat?

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące?
Natomiast w przypadku upraw hydroponicznych dużo większa jest kontrola warunków uprawy, optymalizacja nawożenia i nawadniania, skuteczność dezynfekcji czy możliwość wymiany podłoża na sterylne. Dotyczy to również obniżania zawartości azotanów w częściach użytkowych warzyw. Skład roztworów, tzw. pożywek do nawożenia roślin w uprawach hydroponicznych, można zmieniać bardzo szybko. Szczególnie łatwo korygować skład pożywki w przypadku tzw. kultur wodnych, czyli hydroponiki bez podłoża stałego, gdzie pożywka przepływa przez rynny uprawowe, a system korzeniowy jest w pożywce częściowo zanurzony. To jest świetne rozwiązanie, ponieważ daje możliwość szybkiego uzupełniania składników mineralnych, dezynfekcji rynien bądź zbiorników uprawowych, a co za tym idzie – większej kontroli. Minusem takiej uprawy są przede wszystkim bardzo wysokie koszty.
 
Niezmiernie ważne dla jakości warzyw jest to, w jakiej fazie plon jest zbierany oraz w jaki sposób jest przechowywany.
 
- Jeżeli owoce (w przypadku pomidorów) będziemy zbierać w pełni dojrzałości fizjologicznej, czyli w pełni wybarwione, to oczywiście mamy pewność, że ich walory sensoryczne (zapach, smak), to, co konsumenci preferują, będą bardziej pożądane – tłumaczy dr Kowalczyk. – Natomiast te owoce, które kupujemy w sklepach, zwykle zbierane są w fazie dojrzałości technologicznej, czyli przed ich pełnym wybarwieniem.

W takim razie, czy to znaczy, że taki sposób zbioru jest gorszy?
 
- Nie, ale owoce po zbiorze, w celu spowolnienia procesów ich dojrzewania i w konsekwencji przejrzewania, są przechowywane i transportowane w niskiej temperaturze – wyjaśnia. – Spowalnia to procesy biochemiczne zachodzące w owocach, co z kolei wpływa na ich skład chemiczny i jakość sensoryczną. Dlatego po zbiorze powinno się zastosować optymalną i stabilną temperaturę przechowywania dostosowaną do gatunku i fazy dojrzałości, aby owoce prawidłowo się wybarwiły i zachowały wysoką jakość. Niestety często w trakcie przechowywania i transportu dochodzi do wahań temperatury i wilgotności, co powoduje wzrost intensywności oddychania, co z kolei wpływa na obniżenie jakości produktu. Te czynniki, oprócz cech odmianowych i warunków uprawy, mają miedzy innymi wpływ na smak owoców pomidora.

Innowacyjność w uprawie
 
Uprawa hydroponiczna roślin znacznie różni się od tej tradycyjnej sprzed lat. Dzięki temu produkcja może być większa i bardziej kontrolowana, co z kolei ma pozytywny wpływ na jakość produktu. Według dr Katarzyny Kowalczyk innowacją w uprawie warzyw jest przede wszystkim doświetlanie asymilacyjne, czyli wykorzystywanie różnych rodzajów lamp w celu uzupełnienia niedoborów światła słonecznego. Lampy wykorzystywane w doświetlaniu asymilacyjnym mogą spowodować zwiększenie efektywności uprawy poprzez wzrost produktywności roślin i jakości warzyw.
 
Innowacją jest również wykorzystywanie nowoczesnych materiałów do pokrycia dachu i ścian szklarni. Dzięki na przykład zastosowaniu szkła dyfuzyjnego, więcej promieniowania słonecznego, w formie światła rozproszonego, wnika do wnętrza obiektu. Skutkuje to polepszeniem warunków świetlnych dla roślin uprawianych od jesieni do wiosny, a latem obniżeniem efektu przegrzewania roślin.
 
Tylko polska produkcja?
 
Polskie ogrodnictwo szklarniowe jest bardzo nowoczesne i otwarte na innowacje. Wykorzystując obecnie dostępne rozwiązania technologiczne, możemy w Polsce przez cały rok produkować warzywa bardzo wysokiej jakości. Są to jednak uprawy bardzo energochłonne. Polskie produkty przy wysokich i wciąż wzrastających cenach energii oraz środków produkcji, a także braku siły roboczej, mogą nie wytrzymać konkurencji z tanimi warzywami z importu. Polski producent pracuje na swoją markę, ale to ostatecznie konsument, jego preferencje oraz aktualna siła nabywcza decydują, który produkt zostanie wybrany. Przy zakupach warzyw, szczególne tych wczesnych (tzw. nowalijek) powinniśmy zwracać szczególną uwagę na ich jakość, a także miejsce oraz sposób uprawy.


Tagi:
źródło: