Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Wały do pługów Partner II Wał campbell EXPOM
2016-04-28 -
Nagrzewnica wodna Blowair S3 o mocy 52 kW
2013-09-05 -
Sznurek lepny na muchy 500m (zestaw)
2013-05-20 -
Zbiorniki Swimmer
2016-04-14 -
PRONAR 82TSA
2013-05-20 -
Kocioł KOSTRZEWA TWIN BIO LUXURY NE 12 KW
2020-04-23
Brytyjczycy chcą wprowadzenia oznaczeń mięsa pochodzącego od zwierząt ubijanych bez ogłuszania
Brytyjskie Stowarzyszenie Weterynarzy (BVA) zaapelowało do Komisji Europejskiej o poparcie wprowadzenia oznakowania mięsa pochodzącego od zwierząt nie poddanych wstępnemu ogłuszeniu przed ubojem w rzeźniach.
Oznaczenie mięsa pochodzącego od zwierząt ubijanych bez ogłuszania
Jak wskazują eksperci FAMMU/FAPA, apel jest konsekwencją wyników raportu zleconego przez Unię w 2011 r., którego celem była ocena zainteresowania konsumentów umieszczaniem na etykietach informacji dotyczących sposobu uboju zwierząt, od których pochodzi sprzedawane mięso. Jak wykazują wyniki raportu, po przebadaniu 13500 konsumentów w 27 krajach Wspólnoty, 72% respondentów popiera wprowadzenie informacji na etykietach, zawierających sposób uboju zwierząt.
Ubój bez wstępnego ogłuszania jest dopuszczalny w krajach UE tylko w drodze odstępstwa od przepisów prawnych obowiązujących w całej Wspólnocie. Jak podkreśla BVA, konsumenci w UE oczekują, że mięso, które kupują będzie pochodziło od zwierząt ubitych zgodnie aktualnymi przepisami prawa, które wyraźnie mówią, że wszystkie zwierzęta powinny być ogłuszone przed ubojem, w celu zapewnienia należytego dobrostanu. W związku z tym, BVA pozostaje przy swoich dążeniach, twierdząc, że zapewnienie jasnej i przejrzystej informacji dla konsumentów jest niezbędne. Przejrzystość ma zadaniem Brytyjczyków podstawowe znaczenie dla utrzymania zaufania konsumentów do łańcucha żywnościowego.