Ceny mięsa wołowego, wieprzowego i drobiu w Unii Europejskiej i na świecie (styczeń 2013)

W styczniu bieżącego roku obserwowano rosnącą dynamikę wzrostu cen większości gatunków mięsa, zarówno w krajach Wspólnoty jak i na rynku światowym. W relacji rocznej najbardziej podrożała wieprzowina (wzrost o 13%).

Ceny mięsa wołowego, wieprzowego i drobiu w Unii Europejskiej i na świecie (styczeń 2013)
Ceny mięsa w krajach Wspólnoty w styczniu 2013 roku:
  1. wołowina
  • cena – 397 EUR/100 kg
  • w relacji rocznej – wzrost o 3,9%
  • w ujęciu miesięcznym – wzrost o 0,4%
  1. wieprzowina
  • cena – 171 EUR/100 kg
  • w relacji rocznej – wzrost o 13%
  • w ujęciu miesięcznym – spadek o 1,8%
  1. drób
  • cena – 196 EUR/100 kg
  • w relacji rocznej – wzrost o 7%
  • w ujęciu miesięcznym – wzrost o 0,9%
 
Ceny mięsa na rynku światowym w styczniu 2013 roku
  1. wołowina
  • cena – 397 USD/100 kg
  • w relacji rocznej – wzrost o 3,9%
  • w ujęciu miesięcznym – wzrost o 0,4%
2. wieprzowina
  • cena – 171 USD/100 kg
  • w relacji rocznej – wzrost o 13%
  • w ujęciu miesięcznym – spadek o 1,8%
3. drób
  • cena – 196 USD/100 kg
  • w relacji rocznej – wzrost o 7%
  • w ujęciu miesięcznym – wzrost o 0,9%

 



Tagi:
źródło: