Dopłaty do prywatnego przechowywania mięsa

W celu przeciwdziałania sporej obniżce cen spowodowanej pandemią koronawirusa Komisja Europejska uruchomiła mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania świeżego i schłodzonego mięsa z bydła w wieku ośmiu miesięcy lub więcej.

Dopłaty do prywatnego przechowywania mięsa
Do 12 czerwca br. do mechanizmu przystąpiło dziewięć krajów UE. Do prywatnego przechowywania zaoferowano w sumie 1,52 tys. ton wołowiny, w tym najwięcej z Polski, bo w ilości 442 ton.
 
Wołowinę do prywatnego przechowywania zgłosiły również Niderlandy - 260 ton, Francja - 240 ton, Austria - 220 ton, Hiszpania - 208 ton, Łotwa - 50 ton, Niemcy i Włochy - po 40 ton oraz Irlandia - 20 ton.


Tagi:
źródło: