Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w pierwszym kwartale 2025 r. wartość wyeksportowanych z Polski produktów mięsnych była o 15,8% większa niż w pierwszym kwartale 2024 r. i wyniosła 2,9 mld EUR.
Tak duży wzrost wartości wywozu produktów mięsnych wynikał z wyższych cen głownie asortymentu drobiowego i wołowego na rynku międzynarodowym w pierwszym kwartale br. w stosunku do pierwszych miesięcy 2024 r.
Jednocześnie przychody otrzymane ze sprzedaży zagranicznej produktów mięsnych miały największy, bo 21% udział w polskim wysyłki produktów rolno-spożywczym ogółem.
Sprzedaż zagraniczna asortymentu drobiowego generowała największe przychody w grupie produktów mięsnych. W okresie styczeń–marzec 2025 r. z Polski wysłano 552 tys. ton mięsa, przetworów i żywca drobiowego, czyli więcej o 1% niż w tym samym okresie 2024 r., a przychody z tego tytułu wzrosły o 18% do 1,5 mld EUR. Jednocześnie do Polski sprowadzono 48 tys. ton drobiu, czyli więcej o 2% niż przed rokiem.
Wolumen eksportu produktów wołowych i cielęcych z Polski zwiększył się o 3% do 138 tys. ton, a przychody – o 25% do 813 mln EUR. Import asortymentu wołowego i cielęcego do Polski ukształtował się na poziomie zbliżonym do uzyskanego w porównywalnym okresie ubiegłego roku i wyniósł blisko 20 tys. ton, a wydatki z tego tytułu zwiększyły się o 17% do 105 mln EUR.
W pierwszym kwartale 2025 r. z Polski wyeksportowano 174 tys. ton mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych oraz żywca, tj. więcej o 9% niż przed rokiem, a wartość wywozu tego asortymentu osiągnęła 516 mln EUR – o 2% więcej. W analizowanym okresie do Polski sprowadzono 246 tys. ton produktów wieprzowych, a zatem to wzrost o 3% niż przed rokiem za 642 mln EUR. Wartość zaimportowanych produktów wieprzowych była o 10% mniejsza.
Około 133 mln EUR wyniosły przychody z wysyłki pozostałych gatunków mięs, przetworów i żywca.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu