| Autor: redakcja11

Hiszpańska wołowina i jagnięcina trafi do Arabii Saudyjskiej

Arabia Saudyjska oraz Hiszpania uzgodniły eksportowe świadectwa zdrowia, co tym samym otworzyło rynek saudyjski na dostawy mięsa wołowego oraz jagnięciny z Hiszpanii – podaje FAMMU/FAPA.

Hiszpańska wołowina i jagnięcina trafi do Arabii Saudyjskiej

W listopadzie 2015 r. przedstawiciele saudyjskich władz sanitarnych wizytowali zakłady w Hiszpanii, a wynik tych kontroli był pozytywny. Do uruchomienia handlu pozostawało tylko uzgodnienie wzoru świadectw zdrowia oraz wymagań sanitarnych.

Wszystkie te sprawy zostały pomyślnie załatwione, a Arabia Saudyjska zgodziła się na uruchomienie dostaw mięsa wołowego, owczego oraz koziego z 14 hiszpańskich zakładów. Warto przy tym podkreślić, że Hiszpania staje się obecnie najszybciej rozwijającym się eksporterem mięsa wśród krajów Unii Europejskiej.

Kraj ten w 2015 r. wyeksportował łącznie ponad 2 mln ton mięsa wołowego, wieprzowiny, drobiu, mięsa owczego oraz podrobów, co oznacza wzrost o prawie 0,5 mln ton w ciągu dwóch lat. Większość tego eksportu stanowiło mięso wieprzowe wysyłane na rynek Wspólnoty. Tym niemniej sprzedaż mięsa czerwonego z Hiszpanii do krajów pozaunijnych odnotowuje stały progres. Na obecną chwilę Hiszpania może eksportować wołowinę do 74 krajów spoza Wspólnoty, a mięso owcze oraz kozie do 45 krajów. W 2015 r. wywóz do krajów trzecich wspomnianych gatunków mięsa ukształtował się na poziomie 26,7 tys. ton, czyli był o 9% większy niż rok wcześniej. W eksporcie tym wołowina stanowiła aż 80% udział, trafiając głównie do Algierii, Wybrzeża Kości Słoniowej, Hongkongu oraz Maroka.

Arabia Saudyjska sprowadza co roku około aż 100 tys. ton mięsa wołowego, z czego większość pochodzi z Indii, Australii oraz Nowej Zelandii. W dodatku Saudyjczycy importują także około 50 tys. ton mięsa owczego i koziego, z czego 90% pochodzi z Australii oraz Nowej Zelandii. 



Tagi:
źródło: