Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa indeks cen produktów mięsnych FAO w styczniu 2025 r. wyniósł 117,7 pkt i był niższy o 1,7 pkt w stosunku do grudnia ub. r., ale wyższy o 8,9 pkt niż w styczniu 2024 r.
Spadek indeksu FAO wynikał m.in. z mniejszych globalnych cen mięsa owczego, wieprzowego oraz drobiowego i nie został zrekompensowany rosnącymi na skutek dużego popytu importowego światowymi cenami wołowiny. Do obniżki cen mięsa owczego przyczyniło się poświąteczne zmniejszenie zapotrzebowania na ten gatunek mięsa. Spadek cen wieprzowiny był efektem pojawienia się pryszczycy w Niemczech, co skłoniło importerów do nałożenia zakazów na przywóz mięsa z tego kierunku i doprowadziło do sporych nadwyżek na rynku. Jednocześnie obniżka cen drobiu był odzwierciedleniem dużych dostaw tego mięsa z Brazylii.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu