| Autor: redakcja1

Krajowa produkcja żywca rzeźnego

Jak wynika z danych GUS w 2019 r. w Polsce produkcja żywca rzeźnego ogółem wyniosła ponad 7,1 mln ton, tj. 5,5 mln ton w przeliczeniu na wagę bitą ciepłą i była podobna do notowanej w 2018 r.

Krajowa produkcja żywca rzeźnego
Żywca drobiowego wyprodukowano 3,6 mln ton - 2,7 mln ton wbc., czyli więcej o 4,2% niż w 2018 r. Produkcja żywca wieprzowego, w stosunku do 2018 r., uległa zmniejszeniu o 5,4% do 2,4 mln ton - 1,9 mln ton wbc., a żywca wołowego – o 1% do około 1,1 mln ton - 0,6 mln ton wbc. Udział żywca drobiowego w ogólnej produkcji żywca rzeźnego stanowił 50,6%, wieprzowego – 33,7%, wołowego wraz z cielęcym – 15,4%, a pozostałego – 0,3%.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!