Polska kiełbasa rusza na podbój Chin

Podczas IX Międzynarodowych Targów Małych i Średnich Przedsiębiorstw w Kantonie zostały zaprezentowane kiełbasy wyprodukowane w Chinach według polskiej receptury.

Polska kiełbasa rusza na podbój Chin
Pierwsze wyroby wyprodukowane przez należącą do Polaków firmę wędliniarską trafiły na półki drogich kantońskich supermarketów już w ubiegłym tygodniu. Kiełbasa krakowska, kabanosy i inne rodzaje polskich wędlin mają w najbliższym czasie pojawić się także w sieciach handlowych innych miast, zaczynając od tych najbogatszych – Szanghaju i Pekinu.

 
Według jednego z założycieli firmy, produkcja kiełbasy w Polsce byłaby bardziej opłacalna, ale niemożliwa jest ze względu na przepisy prawne Chin dotyczące importu mięsa. Poza tym, wyroby wędliniarskie transportowane na tak dużą odległość wymagałyby mrożenia, co w znacznym stopniu ograniczyłoby ich walory smakowe.

 
Na potrzeby rynku chińskiego polska receptura musiała zostać zmieniona. Jednak jak podkreśla współwłaściciel firmy, nadal zachowała swój charakterystyczny polski smak, odróżniający ją od produktów z innych krajów. Zmiana taka była konieczna ze względu na różnicę w gustach Polaków i Chińczyków, którzy spożywają potrawy mniej pieprzne i słone.

 
Produkty polskie wobec wyrobów innych dużych krajów europejskich (Niemiec, Francji czy Wielkiej Brytanii) są nadal mało znane i mało dostępne w Chinach. Jednak potencjalne korzyści wynikające z wejścia na ten olbrzymi i dynamicznie rozwijający się rynek przekonują coraz więcej polskich przedsiębiorców do uruchamiania na terenie Chin swoich zakładów. Zdaniem założyciela firmy wędliniarskiej, na chłonnym rynku chińskim jest obecnie mnóstwo miejsca na polskie produkty. 


Tagi:
źródło: