| Autor: redakcja11

Produkcja mięsa halal w Rosji

W Rosji rośnie zainteresowanie produktami halal, konsumenci uważają, że towary tego typu są lepszej jakości. Rosjanie planują wysyłki mięsa halal do Europy i Iranu.

Produkcja mięsa halal w Rosji

Mięso halal

Zdaniem moskiewskiego międzynarodowego niezależnego instytutu polityki rolnej, w następnej dekadzie rosyjski rynek mięsa halal będzie zwiększał się rocznie średnio o 15-20%, osiągając wartość 1-1,1 mld USD do 2026 r. Jak twierdzi rosyjska rada muftich, wzrost rynku w nadchodzących latach będzie wspierany przez rosnącą liczbę firm zajmujących się produkcją mięsa halal, rozwój eksportu oraz zwiększającą się popularności produktów halal wśród konsumentów spoza społeczności muzułmańskiej, którzy uważają, że towary tego typu są lepszej jakości. Przed 2014 r., który okazał się początkiem kryzysu w rosyjskiej gospodarce oraz upadku rosyjskiego rubla, podaż mięsa halal była bardzo niska.

 

FAMMU/FAPA podkreśla, że obecnie rośnie liczba zakładów zainteresowanych produkcją tego rodzaju mięsa. Większość rosyjskich eksporterów sprzedaje przede wszystkim mięso drobiowe halal, które trafia do krajów z Bliskiego Wschodu oraz Afryki Północnej, a w przyszłości zacznie docierać do Południowej Azji (Malezja, Indonezja). Rosjanie planują także sprzedaż mięsa halal do Europy oraz Iranu. 

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!