Według prognozy FAO z czerwca 2025 r. światowa produkcja wołowiny w 2025 r. może ukształtować się na poziomie 78 mln ton wobec 78,5 mln ton w 2024 r.
Mniejszy globalny poziom produkcji wołowiny będzie prawdopodobnie wynikał ze zmniejszenia się podaży m.in. w Stanach Zjednoczonych, Brazylii, Chinach, Unii Europejskiej i zostanie częściowo zrównoważony przez wzrost produkcji w Indiach, Australii oraz Pakistanie.
Według prognozy FAO z czerwca br. produkcja wieprzowiny na świecie w 2025 r. nie ulegnie istotnej zmianie i może ukształtować się w granicy 125,2 mln ton względem 125,1 mln ton w 2024 r. Na niewielki globalny wzrost konsumpcji mięsa wieprzowego będzie miał wpływ większy poziom importu.
W 2025 r. zwiększenie się produkcji wieprzowiny przewidywane jest m.in. w USA, Brazylii, Federacji Rosyjskiej i Wietnamie. Spadki spodziewane są u dwóch wiodących producentów wieprzowiny – w Chinach i w UE.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/MG