Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Prognozy dla rynku wieprzowiny i wołowiny

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Jak wynika z najnowszego raportu FAO Food Outlook światowa produkcja mięsa w 2017 r. wzrośnie...

Jak wynika z najnowszego raportu FAO Food Outlook światowa produkcja mięsa w 2017 r. wzrośnie o 3,5 mln t (1,1%) do 324,8 mln t. W największym stopniu wzrost ten będzie wynikał ze zwiększenia produkcji mięsa wołowego - o 1,2 mln t do 69,5 mln t - a także mięsa wieprzowego - o 1,2 mln t, do 118, 2 mln t.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Światowa produkcja mięsa wieprzowego odbudowuje się i w 2017 r. może być rekordowa. Według prognoz FAO zwiększy się ona w Chinach, Stanach Zjednoczonych, Rosji, na Filipinach, ale również w Kanadzie, Wietnamie, Meksyku i Korei Południowej. Oczekuje się, że po dwóch latach spadku, chińska produkcja mięsa wieprzowego w 2017 r. wzrośnie o 655 tys. t (1,3%), do blisko 53 mln t. Wzrost ten w dużej mierze jest wynikiem przeprowadzonych reform; zamknięto wiele małych, nierentownych gospodarstw lub poddano je procesowi konsolidacji. Dokonano również relokacji gospodarstw utrzymujących trzodę chlewną, z dala od źródeł zaopatrzenia w wodę oraz zmodernizowano gospodarkę nawozami naturalnymi.

W związku z odbudową produkcji trzody chlewnej w Chinach, przy osłabionym popycie konsumpcyjnym, oczekuje się, że chińscy importerzy zakupią 2,2 mln t. mięsa wieprzowego, czyli o 14% mniej niż przed rokiem. Ze względu na mniejsze zakupy ze strony Chin, światowy handel mięsem będzie rozwijał się wolniej niż w 2016 r. (+4,4%) i zwiększy się o 1,2% do 31,5 mln t.

Jak wskazuje ekspert Banku BGŻ BNP Paribas, wzrostu produkcji oczekuje się również w przypadku Stanów Zjednoczonych, o 3,6%, do 11,7 mln t., a także Meksyku (+3,2% do 1,4 mln t), Rosji (+3,1% do 3,5 mln t). Natomiast spadek spodziewany jest się w odniesieniu do UE, gdzie produkcja wyniesie 23,4 mln t, głównie ze względu na zmniejszenie pogłowia trzody chlewnej, będącego efektem m.in. wyraźnego osłabienia popytu importowego ze strony Chin.

Eksperci FAO prognozują, że w 2017 r. światowa produkcja mięsa wołowego wzrośnie o 1,7%, do blisko 70 mln t. W Stanach Zjednoczonych zwiększy się ona o 5,3%, osiągając najwyższy, od 9 lat, poziom - 12,1 mln t. Wzrost produkcji oczekiwany jest również w odniesieniu do Brazylii, gdzie ze względu na dobre warunki atmosferyczne producenci wołowiny mieli dostęp do relatywnie tanich pasz. Po blisko czterech latach odbudowuje się również pogłowie bydła w Argentynie. Spadek produkcji spodziewany jest natomiast w przypadku RPA, Rosji i Australii. W UE produkcja mięsa wołowego powinna pozostać stabilna, gdyż wysokie ceny mleka zniechęcają rolników do sprzedaży krów na ubój.

W związku ze wzrostem globalnej produkcji, po dwóch latach spadku, światowy eksport mięsa wołowego zwiększy się o 2,2% do 9,1 mln t, głównie ze względu na wzrost popytu importowego ze strony Chin (1,5 mln t), Japonii, Wietnamu, Indonezji i Korei Południowej.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl