Kategorie
Zobacz również tu
-
Nabór dla pszczelarzy potrwa do 28 listopada
2024-11-14
Poznaj produkty
-
Haybuster Model H-1000
2020-07-15 -
Silosy lejowe
2013-06-28 -
Ścinarka do wierzby KWE-7
2016-03-01 -
Rozrzutnik obornika N-264- 12T Cynkomet
2016-05-12 -
Okna przesuwne
2014-03-26 -
Hala Udojowa POLANES układ rybia ość
2015-11-23
FAO: Światowa produkcja mięsa przekroczy 320 mln ton
Według najnowszego raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa z czerwca br., w 2016 r. światowa produkcja mięsa ogółem zwiększy się o nieco ponad 1 mln ton lub 0,3%, i wyniesie 320,7 mln ton.
Produkcja mięsa na świecie
Produkcja wzrośnie przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, Brazylii, krajach Unii Europejskiej, Indiach oraz w Rosji. Spadnie natomiast w Chinach, Australii oraz w RPA. Siłą napędową tego małego wzrostu produkcji ogółem będzie sektor mięsa drobiowego (wzrost produkcji o 1,1% do 116,2 mln ton), a także wołowego (wzrost produkcji o 0,8% do 68,4 mln ton) i owczego (wzrost produkcji o 0,7% do 14,1 mln ton).
Produkcja mięsa wieprzowego obniży się zaś o 0,7% do 116,4 mln ton. Jak prognozują eksperci z FAO, w tym roku do światowego handlu trafi łącznie 30,6 mln ton mięsa (9,6% światowej produkcji mięsa), czyli o 2,8% więcej niż przed rokiem. Dynamika tego wzrostu będzie nieco tylko większa niż przed rokiem (+2,7%). W 2016 r. do światowego handlu trafi przede wszystkim więcej wieprzowiny (wzrost o 4,4%), drobiu (wzrost o 3,5%) oraz mięsa wołowego (wzrost o 1,3%), mniej zaś mięsa owczego (spadek o 3,2%).
FAMMU/FAPA podkreśla, że mięso drobiowe pozostanie najważniejszym gatunkiem mięsa kierowanym do handlu (41,5% udział w handlu ogółem), wyprzedzając pod tym względem wołowinę (30,4% udział), wieprzowinę (24,5% udział) oraz mięso owcze (2,9% udział).