| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (31.03.2019)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (31.03.2019)
 
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Od kilku tygodni w większości krajów Unii Europejskiej jest dynamiczny wzrost cen zakupu żywca wieprzowego. W dniach 25–31 marca 2019 r. za świnie rzeźne klasy E w UE płacono 150,01 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc więcej o 5% niż w poprzednim tygodniu, o 9% niż przed miesiącem oraz o 3,5% niż przed rokiem. Cena wieprzowiny tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wynosiła 149,73 EUR/100 kg i była o 1% niższa od ceny w UE. Mniej niż w Polsce za 100 kg żywca wieprzowego płacono dostawcom m.in. w Hiszpanii - 147,78 EUR, Francji - 140,00 EUR, Holandii - 137,59 EUR, Danii - 138,25 EUR, a więcej – m.in. w Niemczech - 160,05 EUR.
 
W wyniku wzrostu cen żywca wieprzowego na rynku unijnym oraz zwiększonego krajowego zapotrzebowania na wieprzowinę w okresie przedświątecznym, ceny skupu rosną także w Polsce. W dniach 25–31.03.2019 r. (według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) krajowi dostawcy za trzodę chlewną w skupie otrzymywali 4,91 zł/kg, czyli więcej o 9% niż w poprzednim tygodniu i o 16% niż przed miesiącem. Żywiec wieprzowy był również o 7% droższy niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
Utrzymująca się od trzech tygodni zwyżka cen wieprzowiny w krajowym zbycie w ostatnim tygodniu marca br. uległa przyspieszeniu. W dniach 25–31.03.2019 r. za półtusze wieprzowe trzeba było zapłacić 7,02 zł/kg, a zatem więcej o 7% niż w poprzednim tygodniu, o 11% niż miesiąc wcześniej oraz o 4% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 25–31.03.2019 r. (dane ZSRIR MRiRW) cena bydła rzeźnego ukształtowała się w granicy 6,42 zł/kg względem 6,43 zł/kg tydzień wcześniej. Żywiec ten był tańszy o 3% niż przed miesiącem oraz o 6% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W ostatnim tygodniu marca 2019 r. kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 13,09 zł/kg, a więc taniej o 0,3% niż w poprzednim notowaniu, o 2% niż w końcu lutego br. oraz o 4% niż w porównywalnym tygodniu 2018 r.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W dniach 25–31.03.2019 r. w krajowym skupie odnotowano obniżkę cen żywca drobiowego. Za kurczęta brojlery dostawcy otrzymywali 3,47 zł/kg, a więc o 1% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 3% więcej niż przed miesiącem. Cena indyków wyniosła 5,55 zł/kg i była mniejsza o 0,5% niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku kurczęta podrożały o 2%, a indyki – o 23%.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 25–31.03.2019 r. zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt po 5,49 zł/kg, czyli taniej o 3% niż w poprzednim tygodniu, o 0,4% niż przed miesiącem, ale drożej o 2% niż przed rokiem. Cena tuszek indyków wyniosła 8,96 zł/kg i była wyższa o 2% niż tydzień wcześniej oraz podobna do notowanej przed miesiącem. Jednocześnie tuszki indyków kosztowały więcej o 3% niż przed rokiem.
 


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!